Site icon inRoman.ro

Diaspora vede Romanul în culori frumoase

primaria Roman intalnire diaspora 7484 participanti

O parte dintre romașcanii care locuiesc în afara granițelor țării și care au venit în concediu acasă, la cei dragi, au participat joi, 24 august, la o întâlnire cu reprezentanții administrației publice locale. Primaru Lucian Micu a invitat la această întâlnire și un expert din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, precum și reprezentanți ai RePatriot, un proiect care a pornit de la români întorși în țară după mulți ani de lucrat în afară, care s-au unit sub această denumire și oferă sprijin celor care vor să revină acasă, dar se tem că nu se pot reintegra.

Vreau să vă spun bine-ați venit acasă. Îmi face o deosebită plăcere să vă am aici. În urma discuțiilor pe care le-am avut în anii trecuți știu cât de greu vă este în străinătate și știm că nu ați plecat de-acasă de prea mult bine. Dar mă bucur că sufletul și gândul este tot în țară, tot aici, la noi acasă, în Roman. Ne bucurăm să vedem că, de la un an la altul, Romanul este într-o continuă transformare și sperăm ca dumneavoastră, cei care veniți atât de rar acasă, să remarcați aceste schimbări. Noi ne-am dori ca, pe lângă toate aceste transformări pe care le-am făcut la nivelul municipiului, să ne ajutați să facem lucruri și mai bune în comunitatea noastră. Vă propunem și un proiect nou, RePatriot, care înseamnă o repatriere prin antreprenoriat. De aceea am aderat anul acesta la acest proiect, tocmai pentru a vă oferi mai multe oportunități în dorința dumneavoastră de a vă întoarce acasă.”

Deputatul Laurențiu Leoreanu a vorbit mai multe minute, timp în care a reamintit despre investițiile din Roman și zona Romanului, precum  fabrica de airbag-uri TRW, centrul logistic Lidl și centrul logistic Profi și a spus că șoferii profesioniști și angajații din alte domenii, cum ar fi ospătarii și chelnerii, câștigă foarte bine, în jurul a 1.000 de euro/lună. Reprezentanții RePatriot le-au explicat romașcanilor din diaspora cum îi pot ajuta.

Proiectul a pornit din nevoia noastră de resursă umană și de a întâlni oameni cu aceleași valori și principii. Ne-am dat seama că nu trebuie doar să așteptăm investitorii străini, ci să ne ajutăm între noi, să ne folosim de ceea ce ați învățat în afară, de competențele pe care le-ați dobândit acolo și ne-am bucura foarte mult să vă deschidem ușa și dumneavoastră să veniți înapoi acasă. RePatriot este o platformă care ajută la repatrierea prin antreprenoriat și nu numai, dacă doriți să reveniți și vă căutați un loc de muncă, noi vă putem îndruma. Negăsiți online, dar avem și un birou fizic, unde puteți afla informații despre taxe și impozite, oportunități de investiții, dar și alte informații utile. Ne dorim foarte mult să veniți acasă.

Mirabela Miron, reprezentant RePatriot

Primarul Lucian Micu a spus că și la Primăria Roman există un birou fizic ai cărui funcționari vor răspunde nevoilor romașcanilor in diaspora. Este vorba despre Biroul de control strategic și markenting instituțional, aflat la etajul doi, camera 59, în Primărie.

Cei care vor investească în țară au posibilitatea de a se adresa și ADR Nord Est. Expertul acestei instituții a vorbit despre activitatea Agenției și despre cum pot fi ajutați cei care au idei de afaceri.

Noi ajutăm antreprenorii, vrem ca afacerile din regiunea Nord-Est să fie cât mai cunoscute la nivel național și internațional. Prin proiectele pe care le derulăm, există mai multe care se adresează firmelor deja înființate dar, de asemenea, dorim să sprijinim și persoanele care au doar o idee de afacere. Și, cel mai probabil începând cu anul viiitor, vom avea un program care se va adresa celor din diaspora; noi îi vom ajuta pe cei care vin în țară și vom avea și o sumă de bani cu care să înceapă afacerea. De aceea vă rog să urmăriți siteul nostru, să ne scrieți.  Tot în carul Agenției avem un centru de studii, puteți face cursuri, puteți sta de vorbă cu experții noștri. Avem și un ghid al investitorului pe site, sunt multe informații utile pentru cei interesați.”

Ana Ciobanu, expert ADR Nord Est

Când au luat cuvântul, o parte dintre romașcani au explicat că au demarat deja proceduri pentru repatriere și deschiderea unei afaceri; dar s-au plâns de birocrație – șase luni pentru transcrierea și traducerea documentelor -, de „corupția care dezarmează și obosește”, de atitudinea unor persoane.

Alte persoane au dat de înțeles că regretă plecarea din țară, privind la cum s-a dezvoltat orașul în ultimii ani. O critică punctuală a fost adusă angajaților din cadrul Spitalului Roman.

Când vii acasă se simte schimbarea în bine, fiindcă îți rămâne în memorie ce a fost. Am internat-o pe mama în spital zilele acestea și vreau să zic: Felicitări! Eu sunt în Torino, Spitalul Roman nu este la nivelul unui spital din Torino, dar este la nivelul unui spital din Rigoli. Trebuie să mai lucrăm, însă, la atitudinea personalului. Nu mă refer la medici, mă refer la asistente. Și, apropo de corupție, nu cere nimeni, este atitudinea care te obligă; au un mod de-a face și un mod de-a fi când se aproprie… treci la acțiune, că n-ai încotro și atitudinea se schimbă, apare zâmbetul, apare deschiderea. Deci știu să lucreze cu oamenii”, a spus o femeie prezentă la întâlnire, povestind experiența personală.

La finalul întâlnirii, un antreprenor repatriat, care a îneput o afacere de succes în viticultură, a vorbit despre experiența personală și, mai apoi, i-a invitat pe cei prezenți la o degustare de vinuri.

Acest articol este un advertorial.
Exit mobile version