Orașul uitat: Ministerul Culturii şi CJ Constanţa încearcă să resusciteze Cetatea Capidava

113

După ce, în toamna anului trecut, Ministerul Culturii anunţa că situaţia Cetăţii Capidava „este deosebit de gravă” din cauza faptului că asupra sitului arheologic se intervenise abuziv, Comisia Naţională LIMES încurajează, zilele acestea, reluarea demersurilor pentru finalizarea proiectului de restaurare a cetăţii.

Comisia Națională LIMES (CNL) salută reluarea, de către actuala conducere a MCIN și a Consiliului Județean Constanța (prin implicarea directă a domnului Ministru MCIN Lucian Romașcanu și a domnului președinte Marius Horia Țuțuianu), a demersurilor necesare privind finalizarea proiectului de restaurare a cetății Capidava, întrerupt din motive independente de beneficiar, proiectant sau colectiv științific al șantierului arheologic în luna decembrie 2015”, se menţionează în comunicatul de presă dat publicităţii de Comisia LIMES. CNL cere proiectantului o serie de clarificări, considerând că finalizarea acestui proiect este vitală pentru conservarea părţilor structural originale ale monumentului.

„O mare parte a informaţiei istorice a fost pierdută definitiv”

Amintim că, în octombrie 2016, Ministerul Culturii constata, în urma unei vizite la faţa locului, că o mare parte a informaţiei istorice a fost pierdută definitiv” în cazul monumentului istoric de pe malul Dunării. Asta, din cauza modului în care s-a proiectat, avizat şi executat intervenţia asupra zidurilor, turnurilor şi a celor două porţi. De aceea, atrăgea atenţia ministerul, cetatea, în forma sa actuală, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate şi integritate definite de UNESCO pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO World Heritage List), fapt care poate afecta includerea sitului pe listele tentative naţionale în cadrul Programului Naţional LIMES”.

Citește articolul integral aici!

Acest articol a fost realizat în cadrul programului ”Orașul uitat. Dă viață monumentelor!”, derulat de Freedom House România, în parteneriat cu HotNews.ro, înRoman.ro, Viața Liberă, Info Sud-Est, Vrancea24.ro, Ziarul de Iași, BanatulAZI, Știri din Banat, Expres de Banat.

Sursă justitiecurata.ro
Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult