Orașul uitat: Salvată din mâinile unui om de afaceri italian, cetatea Râșnov atrage anual peste 400.000 de turiști

103

Cetatea Râșnov a trecut în ultimele două decenii prin transformări dramatice. Monument istoric de interes național, în anul 1999, cetatea Râșnov a intrat în administrarea unei firme din Italia. Omul de afaceri străin a profitat de ignoranța autorităților locale și a preluat fortificația pe o perioadă de 49 de ani. Planul investitorului era să transforme cetatea într-un veritabil restaurant, iar pentru aceasta a intrat cu excavatorul în vestigiile istorice. Salvarea cetății a venit de la unul din consilierii locali din Râșnov, care a votat împotriva cedării cetății. Ajuns primarul Râșnovului, Adrian Veștea s-a luptat ani de zile în justiție cu afaceristul, iar în 2008 a avut câștig de cauza și fortificația a intrat în administrarea autorităților locale.

Cetatea Râșnov, din orașul Râșnov, județul Brașov, vibrează de istorie și viață. După ce în urmă cu câțiva ani vestitul monument istoric a fost la un pas să se transforme într-o mare afacere comercială, în prezent, cetatea Râșnovului trăiește intens prin cultură și turism. Un grup de oameni îndrăgostiți de patrimoniu, valori istorice și frumos au reușit să redea fortificației splendoarea și importanța de odinioară. Și, dacă fondurile financiare au fost total insuficiente pentru restaurarea cetății, o serie de proiecte culturale și implicarea autorităților locale au deschis oportunități uriașe pentru punerea Râșnovului pe harta cazurilor fericite, în cea ce privește salvarea patrimoniului istoric.

Liviu Butnariu, primarul orașului Râșnov, a spus că în primele șapte luni ale anului 2017 au vizitat cetatea nu mai puțin de 216.094 turiști. Începând cu anul 2010, când la cetatea Râșnovului au fost 46.000 de turiști, numărul vizitatorilor a crescut în fiecare an. În 2011 au fost 197.000 turiști; 2012 – 206.000 turiști; 2013 – 208.000 turiști; 2014 – 241.000 turiști; 2015 – 368.000 turiști; 2016 – 400.000 turiști.

Citește articolul integral aici!

Acest articol a fost realizat în cadrul programului ”Orașul uitat. Dă viață monumentelor!”, derulat de Freedom House România, în parteneriat cu HotNews.ro, înRoman.ro, Viața Liberă, Info Sud-Est, Vrancea24.ro, Ziarul de Iași, BanatulAZI, Știri din Banat, Expres de Banat.

Sursă justitiecurata.ro
Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult