Site icon inRoman.ro

Avem școli, dar nu prea mai sunt elevi

elevi examen concursuri scoalare

Prefectul Vasile Panaite a cerut conducerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț un raport complet privind stadiul pregătirii unităților de învățământ preuniversitar din județul Neamț pentru începutul anului școlar 2017-2018.

Cifrele din acest document arată că în județ sunt unități de învățământ fără mari probleme și că, în general, se poate învăța în condiții decente. Scade, însă, numărul elevilor care să vină pe băncile acestor școli.

Este important ca pe data de 11 septembrie, unitățile școlare să fie pregătite pentru începerea noului an de învățământ și aici mă refer atât la siguranța elevilor cât și la calitatea actului didactic. De aceea le solicit tuturor factorilor implicați în sistemul de învățământ ca în aceste ultime două săptămâni să facă toate eforturile acolo unde mai există situații ce trebuie remediate. Îi asigur pe toți de sprijinul meu instituțional pentru ca procesul educativ să se desfășoare așa cum trebuie în toate unitățile de învățământ.”

prefectul Vasile Panaite

În aceste unități de învățământ în anul 2016-2017 au fost înscriși 76.442 de elevi, din care 1.601 la învățământul particular. Numai 11.025 de copii au fost în învățământul preșcolar în anul școlar trecut, aproape la jumătate față de elevii înscriși în învățământul primar (21.456 elevi).

Cei peste 76.000 de elevi învață în 141 de unități cu personalitate juridică:

Alte 15 unități de învățământ fac parte din rețeaua învățământului particular: 2 licee, 5 școli postliceale sanitare și 8 grădinițe.

În ceea ce privește situația școlilor, cele mai multe sunt pregătite să primească elevi în condiții decente, dar există loc și de mai bine. Numărul total al clădirilor cu destinație școlară, pentru anul școlar 2017-2018, în județul Neamț, este de 643; la 20 august, 71 de unități de învățământ sunt asigurate cu pază, 148 au supraveghere video, iar 137 de unități de învățământ nu au niciun fel de pază. La aceeași dată, 15 unități de învățământ nu au gard împrejmuitor (8 școli din mediul urban și 7 școli din mediul rural). Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman se numără printre cele 14 unități care nu au autorizație de securitate la incendii.

Exit mobile version