Site icon inRoman.ro

Misiune de șapte ore pentru salvarea a doi turiști

Cautare pe Ceahlau sursa foto Salvamont Neamt

Membrii Salvamont Neamț au desfășurat duminică, 27 august, una dintre cele mai ample și dificile misiuni de salvare din acest sezon.

Acțiunea s-a declanșat în jurul orei 17.00, atunci când două persoane au sunat la 112 și au spus că s-au rătăcit undeva în zona de abrupt a a Masivului Ceahlău.  Cele două persoane nu erau echipate corespunzător, nu aveau lanterne, mâncare sau apă și înnoptarea pe munte ar fi fost exclusă.

S-a intervenit cu două echipe de prim răspuns din Baza de Intervenție Dochia, care au răscolit inițial zona Ocolasului Mare, grupul de stânci Butu și Ana, zona superioară a pereților din Bourie, etc. Primul indiciu de certitudine a fost obținut abia în jurul orei 19.00, când persoanele rătăcite cu care s-a ținut legătura telefonic permanență ne-au informat că în zona lor a apus soarele, ceea ce a limitat căutarea pe zona versantului estic. Tot atunci, deoarece timpul de lumină mai era de maxim 90 de minute, au început pregătirile pentru o echipă de suport din Baza Durău, ce urma să aducă echipamente de iluminat de putere mare, cât și convocarea de urgență a unității canine de căutare a cărui operator se afla în timpul liber.”

Raul Papalicef, șef Salvamont Neamț

Cele două persoane au fost găsite de salvamontiști în jurul orei 20.00, în zona Acele Caprei. Acestea au fost duse, prima dată, la cabana Dochia, după care au fost coborâte la Izvorul muntelui sub îndrumarea unui salvamontist. Acțiunea s-a finalizat în jurul orei 00.00 – 01.00.

Din discuțiile purtate cu cei doi s-a concluzionat că părăsiseră delibarat traseul turistic prin zona de vest, apoi se pare că revenirea în traseu a fost greșit calculată, au intrat în abruptul pereților versantului estic, iar în final n-au mai putut înainta și au sunat la 112. Considerăm cel puțin inconștientă incursiunea lor în zona sălbatică de abrupt stâncos, fără cunoștințe și echipament special de alpinism și supraviețuire, fapt ce a generat o operațiune de salvare de risc crescut, care a durat aproape 7 ore.

Raul Papalicef, șef Salvamont Neamț

Salvamontiștii spun că părăsirea traselor marcate este o „modă” a ultimilor ani, încurajată de persoane inconștiente (pseudo ghizi montani) și de faptul că nivelul de monitorizare a turismului necontrolat în zona de est a Parcului Național Ceahlău este foarte redusă.

Exit mobile version