Limba franceză rămâne una dintre limbile de circulație internațională, cu ajutorul căreia putem avea acces mai ușor și mai repede la informații de calitate, dar și acces la o piață a muncii foarte diversificată și întinsă pe mai multe continente.
Aceasta a fost concluzia unei întâlniri al cărei invitat special a fost Mohamed Ketata, directorul regional pentru Europa Centrală și Orientală al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF). Mohamed Ketata este doctor al Şcolii Centrale din Paris, Profesor la CNAM (Conservatoire National des Arts et Métiers) şi la UR (Université de Rouen), cu o îndelungată experienţă universitară în domeniul cercetării, al tehnologiei, al cooperării ştiinţifice internaţionale, iar din septembrie 2016 a preluat funcţia de director regional pentru pentru Europa Centrală și Orientală al AUF.
Mohamed Ketata a vorbit joi, 5 octombrie, studenților din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” Bacău, în cadrul unui eveniment dedicat francofoniei. I-a îndemnat pe aceștia să învețe franceza nu doar pentru ce înseamnă această limbă în cultura internațională, ci și dintr-un motiv pragmatic: acela de a putea colabora cu alți studenți și profesori din lume, în programre universitare, și de a obține o vastă experiență în domeniul în care vor să profeseze.
Într-un dialog cu înRoman.ro, Mohamed Ketata a răspuns și cu privire la importanța pe care o va avea limba franceză după finalizarea Brexit-ului, când engleza, cel mai probabil, nu va mai fi limbă oficială a Uniunii Europene, lucru care va afecta mii de angajați ai instituțiilor europene.
„Da, Brexit este o provocare, dar aș spune că fraconfonia nu caută să elimine alte limbi străine, limba engleză este o limbă internațională și încurajăm studenții să vorbească mai multe limbi străine dar, mai ales, limba franceză pentru că este o limbă vorbită și folosită foarte mult; este și o limbă a valorilor universale pe care noi toți le împărtășim. Limba franceză este a doua limbă în care se comunică informațiile la nivel mondial; cunoașterea limbii franceze reprezintă un avantaj pentru tinerii cercetători, fiindcă vor fi integrați mai ușor pe piața muncii.”
Mohamed Ketata, director regional AUF pentru Europa Centrală și Orientală
În ceea ce privește România și Regiunea Nord-Est, în mod special, aceasta se dovedește a fi o gazdă primitoare pentru cercetători din toată lumea. Programul de burse „Eugen Ionescu” este un program de studii doctorale şi de cercetare post-doctorală, destinat cercetătorilor francofoni înscrişi în universităţi membre AUF. Aceste burse se înscriu în arii disciplinare care prezintă interes pentru universităţile româneşti şi care sunt considerate totodată prioritare pentru dezvoltarea ţărilor din care provin candidaţii. Atribuirea burselor se bazează deci pe un dublu criteriu: calitatea ştiinţifică şi oportunitatea candidaturii pentru dezvoltarea regiunii de origine şi pentru progresele cercetării din universităţile româneşti.
„România rămâne o țară francofonă și francofilă și aș spune că, deși acum mai mulți tineri învață engleza, există posibilitea de învățarea a mai multor limbi străine, iar țara dumneavoastră rămâne o insulă a latinității într-un ocean slav și limba franceză continuă să fie învățată în universități, așa că eu sunt optimist în ceea ce prviește viitorul învățării acestei limbi în această țară frumoasă. Este pentru prima dată când vizitez Universitatea și orașul Bacău. Universitatea Bacău este dinamică, participă la multe dintre proiectele noastre, în mod special în domeniul cercetării; este a doua universitate românească ca număr de burse „Eugen Ionescu” și cred că acest lucru spune multe.”
Mohamed Ketata, director regional AUF pentru Europa Centrală și Orientală
Evenimentul francofon de la Bacău a fost organizat sub coordonarea prof. univ. dr. Adriana-Gertruda Romedea, prorector pentru programe de învăţământ şi activităţi studenţeşti în cadrul Universității „Vasile Alecsandri”. În acest an universitar, lectoratul de franceză este coordonat de Tristan Senny-Palany, profesor venit în schimb de experiență prin intermediul AUF.