Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, marcată anual în lume pe 3 decembrie, a fost celebrată în avans, printr-un spectacol susținut de copii și adulți speciali. Evenimentul, organizat de Direcia Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț, a avut loc luni, 27 noiembrie, în sala Calistrat Hogaș a Consiliului Județean în prezența prefectului județului Neamț, Vasile Panaite, și a reprezentantului Consiliului Județean Neamț, medicul Valeriu Andrița.
Pe scenă au evoluat copiii Centrului de Recuperare de Zi a Copilului cu Dizabilități din subordinea DGASPC, beneficiarii Asociației Luceafărul Neamț, copiii de la CSEI (Centrul Școlar de Educație Incluzivă) Alexandru Roșca Piatra Neamț și CSEI Târgu Neamț precum și adulții de la Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Păstrăveni.
Au fost prezentate cântece, poezii, dansuri, momente de teatru, demonstrații de gimnastică, dar și momente emoționante. În sală au fost prezenți și elevii mai multor clase de la Școala nr. 3 Piatra Neamț, cadrele didactice alegând să își aducă elevii să susțină performanța acestor oameni speciali.
„Am vrea astăzi, mai mult decât oricând, să vă cerem să priviți cu adevărat acești oameni și să înțelegeți că fericirea nu aparține numai unei anumite categorii de persoane ci tuturor celor care au sentimente și care pot simți energia pozitivă care ne crește respectul de sine și încrederea în propria persoană și în propriile posibilități. Haideți sa spunem NU stigmatizării și acțiunilor discriminatorii față de persoanele cu dizabilități și să fim deschiși și pozitivi față de acestea. Să aplaudăm acești oameni minunați, extrem de talentați, care își depășesc limitele și ne demonstrează în fiecare zi că abilitățile lor sunt mai puternice decât dizabilitățile. La mulți ani tuturor persoanelor care ne fac viața specială și tuturor profesioniștilor care le sunt mereu alături!“
Marlena Panduru, director general adjunct al DGASPC Neamț
În 1992, Adunarea Generală a ONU a proclamat ziua de 3 decembrie ca zi internaţională a persoanelor cu dizabilităţi cu scopul de a încuraja o mai bună înțelegere a persoanelor cu dizabilităţi, de a face oamenii mai conștienți de drepturile și demnitatea acestor persoane, precum și sensibilizarea tuturor cu privire la avantajele integrării lor în fiecare aspect al vieții: economic, politic, social și cultural. În județul Neamț sunt aproximativ 20.000 de persoane cu handicap, dintre care peste 2.000 sunt copii.