Județul Neamț are 11 parlamentari: trei senatori și opt deputați. În Senatul României sunt Emilia Arcan (PSD), Dan Manoliu (PSD) și Eugen Țapu Nazare (PNL). În Camera Deputaților nemțenii sunt reprezentați de: Ioan Munteanu (PSD), Dănuț Andrușcă (PSD), Neculai Iftimie (PSD), Ciprian-Constantin Șerban (PSD), Alexandru Rotaru (PSD), Corneliu-Mugurel Cozmanciuc (PNL), Laurențiu-Dan Leoreanu (PNL), Iulian Bulai (USR).
Ce au făcut aceștia în perioada de un an de la preluarea mandatului? înRoman.ro face o analiză bazată pe cifre oficiale a activității fiecărui parlamentar. Începem, în ordine alfabetică, cu cei care ne reprezintă în Camera Inferioară a Parlamentului României, adică cu deputații.
Mugur Cozmanciuc, deputat PNL, a fost, până în luna septembrie 2017, unul dintre cei patru secretari ai Camerei Deputaților. Este membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, secretar al grupului de prietenie cu Parlamentul Georgiei și membru în grupurile de prietenie cu China și Turcia.
Ce a făcut Mugur Cozmanciuc într-un an:
- are 26 de luări de cuvânt;
- a susținut 22 de declarații politice;
- a luat cuvântul, în Biroul Permanent, de 7 ori;
- a inițiat/susținut 23 de propuneri legislative;
- a adresat 124 de întrebări și interpelări;
- a susținut 5 moțiuni;
- a votat de 689 de ori (vezi aici cum a votat de fiecare dată);
- raportat la evidența votului electronic (voturi totale vs. voturi la care a participat), deputatul a avut o prezență de aproape 32%.
În intervențiile sale, deputatul s-a arătat preocupat mai ales de lipsa investițiilor din Regiunea Nord-Est și de starea de sărăcie a unora dintre cetățeni.
Dintre propunerile legislstive pe care le susține Mugur Cozmanciuc, una atrage atenția: este vorba despre un „proiect de lege privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Iași – Târgu Mureș, Autostrada Unirii”.Proiectul a trecut de Senat în decembrie 2017 și, în forma adoptată de camera superioară a Parlamentului, se precizează că această autostradă va fi construită cu fonduri din mai multe surse (buget de stat, credite externe, fonduri europene), în termen de patru ani de la intrarea în vigoare a legii, sub coordonarea Ministerului Transportului. Proiectul de lege nu prevede, însă, nicio sancțiune pentru nerespectarea prevederilor. Iar votul dat de senatori este în contradicție cu declarațiile de la sfârșitul anului trecut ale (încă) ministrului Transporturilor, Felix Stroe, care a spus că el dorește ca moldoveii să ajungă în Transilvania pe ruta Bacău – Brașov, nu pe la Târgu-Mureș.
Dintre întrebările și interpelările adresate, aproximativ o treime se referă la chestiuni ce țin de județul Neamț sau de Regiunea Nord-Est, celelalte fiind referiri la situații din plan național sau extern. Cele ce țin de județul Neamț se referă la autostrada Iași-Târgu Mureș, la cazul Smicală, situația vaccinurilor antigripale, situația acordării lemnelor pentru foc destinate populației, promovarea turistică a județului Neamț, situația drumului național DN 15 (Piatra-Neamț – Bacău), acțiuni de preîntâmpinare a inundațiilor, etc… Cazul Cameliei Smicală este atent monitorizat, cu patru interpelări (o doctoriță pietreancă căsătorită în Finlanda, căriea statul finlandez i-a luat cei doi copii în ciuda faptului că ea a indicat de mai multe ori un comportament violent al fostului soț, cetățean al țării respective. O perioadă îndelungată, mama nu a avut voie să vadă unde îi sunt copiii și nu a putu lua legătura în mdo direct cu acești. Nici autoritățile române nu a fost mai bine primite, așa cum reiese din cel mai recent răspuns al Ministerului Românilor de Pretutindeni și singura cale de acces a reprezentanților statului român la cei doi copii a venit după multe încercări eșuate și doar pentru că minorii au dublă cetățenie); autostrada spre Târgu-Mureș este, de asemenea, supusă atenției, cu două interpelări. Toate interpelările parlamentarului pot fi consultate aici.
Declarația de avere și interese Mugur Cozmanciuc:
- 1 teren agricol în comuna Bârnova (Iași);
- 1 teren agricol în comuna Rediu (Iași);
- 1 teren agricol în comuna Pojorâta (Suceava);
- 2 apartamente în Iași;
- bijuterii, icoane și tablouri în valoare de 5.000 de euro;
- 21000 de euro din vânzarea unui apartament în Rădăuți;
- 2 împrumuturi acordate în nume personal, în valoare de 35.000 euro, respectiv 265.804 lei;
- 7 credite (4 credite parlamentarul, 3 credite soția acestuia) în valoare cumulată de 465.000 lei și 95.000 euro;
- este președinte al PNL Neamț și membru în Biroul Politic Național al PNL.
Indemnizația netă a parlamentarului a fost, în luna octombrie 2017, de 9.153 lei. La indemnizație se adaugă și o diurnă (Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor şi al senatorilor, republicată: Deputaţii şi senatorii prezenţi la lucrările Parlamentului, care nu au domiciliul în Bucureşti sau în judetul Ilfov, primesc o diurnă de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizaţia lunară brută prevăzută pentru deputat sau senator) de aproximativ 200 lei/zi (2% din indemnizația netă de 10.050 lei), decontarea cheltuielilor cu transportul și cazarea.
Cabinetele parlamentare din teritoriu figurează în Piatra Neamţ, B-dul Republicii nr. 22, și în Roman, str. Ştefan cel Mare nr. 212. Nu este niciun număr de telefon de contact, ci doar o dresă de e-mail: corneliu.cozmanciuc@cdep.ro.
Numărul mare de întrebări și interpelări semnate de deputatul Mugur Cozmanciuc (practic, parlamentarul a făcut o interpelare la fiecare trei zile) arată, în mod indirect, o intensă activitate a consilierilor săi. Dar prezența scăzută poate fi moivată doar parțial de plecările în delegații oficiale, ceea ce înseamnă că deputatul liberal are și momente când pune activitatea din Parlament pe locul doi.
Vezi, în cadrul monitorizării înRoman.ro, și activitatea deputaților: