Cadrele didactice, dar și celelalte categorii de personal din învățământ, au avut parte de o surpriză neplăcută săptămâna aceasta, când au văzut că banii pe care ar fi trebuit să îi primească nu au intrat în cont. Salariații din învățământ au devenit suspicioși, mai ales că această întârzâiere față de data obișnuită vine în prima lună în care circuitul salariilor profesorilor este altul. Dacă până în decembrie 2017, banii ajungeau la profesori via primării, acum aceștia sunt plătiți prin intermediul inspectoratelor școlare județene.
La momentul la care a anunțat această schimbare de procedură, ministrul Educației, Liviu Pop, a explicat că în unele localități au fost presiuni politicie din partea unor reprezentanți ai administrațiilor publice locale și că, pe viitor, dorește evitarea unor astfel de situații.
Liderii sindicali spun, însă, că nu există niciun motiv de neliniște.
S-a întâmplat un lucru foarte important pentru noi începând cu 1 ianuarie. Drumul banilor pentru salarii și alte cheltuieli de personal s-a schimbat la insistențele noastre, ale sindicatelor. O astfel de schimbare implică și probleme birocratice, schimbări de conturi… Acesta este motivul pentru care luna aceasta vor intra salariile pe data de 14. De fapt, pentru că data de 14 este duminică, salariile vor fi virate, pentru o mare parte dintre profesori, încă de vineri, 12 ianuarie. Am avut o discuție cu domul inspector general și a spus că toate statele de plată se achită ieri (n.r. – miercuri, 10 ianuarie). Sigur, mai durează transferul în contul fiecărui salariat în parte. Nu știu dacă această zi de 14 va rămâne ca zi de salariu în fiecare lună sau se va schimba.
Gabriel Ploscă, lider Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) Neamț
Gabriel Ploscă a dezmințit și zvonurile conform cărora profesorii nu ar mai primi anumite sporuri sau că acestea ar fi calculate în alt mod decât până acum.
Suntem obișnuiți să luăm lucrurile fără să le verificăm. Este o prostie acest zvon cum că sporurile ar intra în salariu sau că nu s-ar mai da. Nu se schimbă nimic, cu excepția mutării contribuțiilor de la angajator la angajat. Ba, unele categorii de personal vor avea o mică creștere, de 3-4%. Iar de la 1 martie va fi o creștere de 20% pentru toată lumea.
Gabriel Ploscă, lider FSLI Neamț
Profesorii primesc, pe 14 ianuarie, salariile aferente lunii decembrie 2017. În februarie vor afla exact cum le este afectat venitul net de reforma Guvernului Tudose, fiindcă atunci vor primi banii pentru ianuarie 2018. Iar din luna aprilie vor începe să primească salarii mai mari cu 20%, în aprilie fiind virate salariile pentru luna martie.