Site icon inRoman.ro

La CSM Roman s-au găsit vinovații. Oare!?

Handbal Turneul Roman Voda Musat 2017 CSM Roman CSU Danubius Galati 6533 Constantin Stefan antrenor

Prestația din ce în ce mai slabă a echipei de handbal a Clubului Sportiv Municipal Roman nu putea să rămână fără consecințe; luni, 16 ianuarie, s-a întrunit Consiliul de Administrație „pentru a analiza oportunitatea și pentru a decide cu privire la sancționarea pecuniară a jucătoarelor și a antrenorului principal al CSM Roman, secția Handbal”.

Înțelegem din comunicatul de presă că mai-marii CSM s-au întâlnit nu pentru a găsi soluții la criza actuală ci pentru a găsi vinovații. Și s-au găsit. Iar toți sunt din cei care-și desfășoară activitatea în teren, niciunul de pe la birouri.

„Consiliul de Administrație a decis amendarea jucătoarelor și a antrenorului principal pentru înfrângerile înregistrate în etapa a XI-a (HCM Rm.Vâlcea-CSM Roman) și a XII-a (CSM Roman – CSM Slatina). Amenda este pentru fiecare din cele două meciuri pierdute în cuantum de 1.000 lei, pentru antrenor și sportivele care au jucat în teren, și în valoare de 500 lei pentru cele care au fost apte dar nu au fost introduse în joc. Sportivele accidentate sau inapte la data meciurilor nu vor fi sancționate. S-a hotărât, de asemenea, și diminuarea veniturilor contractuale ale jucătoarelor și antrenorului cu 30% pentru 3 luni, motivat de rezultatele slabe și randamentul scăzut al echipei în turul sezonului competițional 2017-2018.”

citat exact din comunicatul de presă (greșelile nu ne aparțin)

Încă de după ultimul meci al CSM Roman, înRoman.ro a luat legătura cu mai mulți specialiști în sporturi pe echipă: antrenori și psihoterapeuți sportivi. Am încercat astfel să ne dăm seama de cauzele căderii de formă. După mai multe discuții am tras câteva concluzii:

Factorul psihologic

E clar pentru toată lumea că din punct de vedere financiar orașul nu mai stă pe roze. Tradiția politică românească arată că atunci când banii se împuținează primele bugete afectate sunt cele de sport și de cultură. Nu același lucru se întâmplă în țările care au o cultură a sportului, dar într-un oraș în care nu există o pistă de jogging sau de biciclete nu poți avea alte așteptări. În Roman au apărut zvonurile cum că primăria va renunța la echipa de handbal; zvonuri alimentate chiar de primarul Lucian Micu, care a declarat în conferință de presă că se ia în calcul și această variantă. Fetele care joacă handbal la CSM Roman sunt ca noi toți ceilalți și incertitudinea viitorului afectează pe toată lumea. Am discutat cu un psihoterapeut sportiv care ne-a spus că, la sportivi, factorul psihologic e extrem de important, orice dezechilibru ducând la lipsa concentrării și o mai slabă coordonare a jucătorilor în sporturile de echipă. Când vine, ba unul, ba altul, și-ți spune că în scurt timp rămâi fără loc de mmuncă, dispar și motivația și concentrarea. Greșelile se înmulțesc, victoriile se împuținează. Vă sună cunoscut!? CSM Roman nu are un psiholog permanent, așa cum se întâmplă la marile cluburi.

Antrenorul/antrenorii

Constantin Ștefan este antrenor cu licență Master Coach și care are rezultate foarte bune, dar în handbalul masculin: fost jucător de handbal, a antrenat Dinamo, HCM Constanţa, HC Odorhei și Poli Timişoara, cu toate obținând calificări europene. A şi câştigat două titluri, cu Dinamo în 2005 şi HCM Constanţa în 2012. În 2015 a făcut pasul în handbalul feminin la invitația primită de la HCM Râmnicu Vâlcea. Venirea antrenorului a adus speranțe amatorilor de handbal romașcani, dar cu o floare nu se face primăvară și nici cu un singur antrenor nu se face performață. În acest sezon CSM Roman nu a avut deloc antrenor secund, lucru care se vede, pentru că toți specialiștii în sporturi de echipă ne-au spus clar și răspicat că un singur antrenor nu are cum să pregătească și atacul și apărarea și portarii în mod eficient, nu are cum să pregătească și tactic și fizic echipa. HCM Râmnicu Vâlcea, aflată pe locul doi în clasamentul momentului, are un antrenor principal și doi secunzi. Până și Vulpițele Galbene, echipa din Roman care se clasează pe primul loc în Liga a III-a de fotbal feminin, are un antrenor principal, unul pentru portari și un psiholog. Ce-i drept, acolo totul e pe bază de voluntariat, fiindcă nu au finanțare.

Pregătirea fizică

Cel mai adesea, CSM Roman clachează în repriza a doua, semn ori că “banca e scurtă”, ori că au deficiențe la pregătirea fizică, ori amândouă. O bancă scurtă suprasolicită jucătoarele, iar un singur antrenor în lot nu poate pregăti fizic toate jucătoarele, pentru că fiecare post ocupat în teren necesită o pregătire fizică specifică, cu exerciții specifice.

Management

O echipă de primă ligă e scumpă. Primarul Lucian Micu a declarat că media salariilor jucătoarelor e de circa 2.000 de euro pe lună, salariul mediu în handbalul feminin fiind în jur de 2.500 de euro. Și salariile echipei sunt doar o parte din cheltuieli. Banii provin de la primărie, sponsorizările fiind doar sporadice. Până anul trecut, la bugetul echipei de handbal a contribuit și Consiliul Județean Neamț numai că războiul declarat dintre politicienii PNL din Roman și președintele CJ Neamț Ionel Arsene a dus la tăierea finanțării echipei romașcane. Asta se întâmplă atunci când orice fel de activitate e prea strâns legată de politic. În câteva rânduri Lucian Micu a declarat că a discutat cu Ionel Arsene despre implicarea CJ-ului în sponsorizarea echipei, dar dacă ținem cont de istoria recentă nu ne putem pune prea mari speranțe. Orașul Roman este printre puținele orașe care are echipă de liga întâi și nu este capitală de județ. E oare o pălărie prea mare sau nu s-au făcut îndeajuns de multe eforturi de atragere de bani privați!? În Roman sunt puțini oameni de afaceri atât de potenți încât să susțină echipa, iar cei care ar putea face asta ori sunt de altă culoare politică, ori nu vor să aibă de-a face cu politicul; și activitatea CSM-ului a fost strâns legata de imaginea unor oameni politici încă de la înființare. Atunci, finanțarea privată ar putea fi căutată în afara orașului, pentru că meciurile CSM Roman sunt transmise live de canalele sportive naționale sau de Roman24.ro (numai ultima transmisiune live pe Facebook a meciului CSM Roman – CSM Slatina a avut peste 10.000 de vizualizări), dar pentru asta e necesar un management sportiv profesionist. Activitatea managerială a CSM Roman o fi sublimă, dar nu știm prea multe lucruri despre ea: pe site-ul primăriei informațiile se rezumă la câteva organigrame, regulamente și hotărâri de consiliu local, iar site-ul csmroman.ro e abandonat de prin 2016.

Sportul de performanță modern se face pe principii științifice și cu profesioniști în domeniu. Niciun sportiv nu poate să-și atingă maximum de performanță fără un mix de pregătire fizică și psihică, fără să aibă îndrumarea unor specialiști în domeniu. Când echipa mergea bine, toți politicienii și șefii se îngrămădeau în poză, acum toți se trag deoparte și arată cu degetul. Lipsa performanței necesită o analiză riguroasă atât a activității sportive, cât și a deciziilor administrative. Decizia consiliului de administrație, așa cum transpune ea din comunicatul de presă (și acesta scris pe repede-nainte sau de o persoană fără pregătire în domeniu), pare că duce clubul romașcan în altă ramură sportivă, cea a aruncatului pisicii în curtea altuia.

Exit mobile version