Județul Neamț are 11 parlamentari: trei senatori și opt deputați. În Senatul României sunt Emilia Arcan (PSD), Dan Manoliu (PSD) și Eugen Țapu Nazare (PNL). În Camera Deputaților nemțenii sunt reprezentați de: Ioan Munteanu (PSD), Dănuț Andrușcă (PSD), Neculai Iftimie (PSD), Ciprian-Constantin Șerban (PSD), Alexandru Rotaru (PSD), Corneliu-Mugurel Cozmanciuc (PNL), Laurențiu-Dan Leoreanu (PNL), Iulian Bulai (USR).
Ce au făcut aceștia în perioada de un an de la preluarea mandatului? înRoman.ro face o analiză bazată pe cifre oficiale a activității fiecărui parlamentar. Începem, în ordine alfabetică, cu cei care ne reprezintă în Camera Inferioară a Parlamentului României, adică cu deputații.
Alexandru Rotaru, deputat PSD, este membru în Comisia pentru transporturi și Infrastructură și face parte din grupurile de prietenie cu Bulgaria, Columbia și Coasta de Fildeș.
Activitatea deputatului Alexandru Rotaru într-un an:
- are 2 luări de cuvânt;
- nu are nicio interpelare/ întrebare;
- nu a emis niciun comunicat de presă;
- este semnatarul unei moțiuni;
- a semnat 66 de propuneri legislative, din care 10 au fost promulgate legi;
- a votat de 1653 de ori (vezi aici cum a votat la fiecare proiect în parte);
- raportat la evidența votului electronic (voturi totale vs. voturi la care a participat), deputatul a avut o prezență de peste 76%.
Legile pe care deputatul Rotaru le-a susținut în Parlament se referă la salarizarea personalului plătit din fonduri publice; completarea legii educației naționale; instituirea zilei de 10 octombrie ca zi națională a produselor agroalimentare românești; organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente;completarea legii pomiculturii; unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare. Din cele două luări de cuvânt, una reprezintă depunerea jurămîntului de credință. Adoua luare de cuvânt a fost în noiembrie 2017, atunci când deputatul a vorbit colegilor săi parlamentari despre proiectul de lege privind stabilirea cerinţelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compuşi organici volatili (COV) rezultaţi din depozitarea benzinei şi din distribuţia acesteia de la terminale la staţiile de distribuţie a benzinei precum şi în timpul alimentării autovehiculelor la staţiile de benzină.
În rest, deși biroul parlamentar din teritoriu este funcțional, deputatul nu a adresat nicio întrebare/interpelare guvernanților. Să nu-i fi cerut niciun cetățean ajutorul într-un an sau solicitările să fi fost rezolvate într-o altă manieră, cu apel neoficial către reprezentanți ai unor instituții?
Declarațiile de avere și interese ale lui Alexandru Rotaru:
- 2 terenuri intravilane în Cordun;
- 1 casă în comuna Cordun;
- a împrumutat PSD Neamț cu 43.000 lei, dar a primit banii înapoi după campania electorală, conform legislației;
- are un credit în valoare de 63.000 de… nu este precizată moneda;
- este asociat unic la SC Drum Construct SRL;
- asociat la SC Condor SRL.
În declarația de interese figurează și 21 de contracte de lucrări pe care tatăl său le-a avut cu primării din județ sau cu Consiliul Județean Neamț, cele mai multe fiind încredințate ca urmare a unei licitații.
Cât ne costă pe noi, cetățenii, prezența lui Alexandru Rotaru în Camera Deputaților?
Indemnizația netă a parlamentarului a fost, în luna noiembrie 2017, de 9.153 lei. La indemnizație se adaugă o diurnă de aproximativ 200 lei/zi și decontarea cheltuielilor cu transportul și cazarea.
Are cabient parlamentar în sediul PSD Roman,pe strada Ștefan cel MAre, nr. 265. Pe pagina oficială a Camerei Deputaților nu apare niciun număr de telefon de contact și nicio adresă de e-mail.
Vezi, în cadrul monitorizării înRoman.ro, și activitatea deputaților: