Deputatul Laurențiu Leoreanu a declarat joi, 15 februarie, în cadrul conferinței de presă în care a prezentat raportul de activitate la un an de mandat în Parlamentul României, că situația învățământului românesc este destul de gravă și că multe școli riscă să fie închise.
Cauza ar fi lipsa banilor și politizarea excesivă din sistemul de învățământ. de la începutul acestui an, angajații din Educație nu mai primesc banii prin primării, ci prin inspectorale școlare. Tot din ianuarie au început și primele discuții despre variante pentru încadrarea în cheltuiala per elev, în condițiile în care profesorii trebuie să primească bani mai mulți.
Vom vedea în perioada următoare, ori prbleme majore, ori demisia unor directori. S-a dorit să se arate că banii vin de la Inspectoratele Școlare care, ca de obicei, sunt instituții politizate și să se știe că acolo e jupânul, de acolo vin banii. Iar primăriile trebuie să aibă grijă de toate, să facă reparații. Unul e cu munca și alții cu trofeul. Eu aș desființa inspectoratele școlare. Mă voi întâlni cu sindicaliștii la Roman, săptămâna viitoare, sper să mă întâlnesc și cu directori de școli. Există, într-adevăr, intenția închiderii unor școli. Este vorba între 500 și 1.000 de unități de învățământ, școli și grădinițe. De asemenea, foarte multe posturi vor fi restructurate, iar unele clase vor fi comasate cu clasele I, II, III, IV. A existat și pe timpul lui Ceaușescu învățământ comasat, dar era clasa I cu clasa a III-a și clasa a II-a cu clasa a IV-a. Dacă se întâmplă ceea ce e acum în plan, învățământul se va distruge.
Laurențiu Leoreanu, deputat PNL
El a adăugat că există o proastă gândire și în ceea ce privește personalul nedidactic și auxiliar. Mai mult, parlamentarul romașcan susține că bacalaureatul din acest an nu respectă legea.
Elevi care nu au terminat clasa a XII-a dau examen de bacalaureat. Acest examen este sub semnul ilegalității. Trag un semnal de alarmă. În legea învățământului se prevede că examenul se suține de către absolvenții claselor a XII-a, iar la mijlocul anului nu se poate vorbi de absolvenți. Prin urmare, aceste examene nu sunt susținute de legea învățământului. Mai mult, sunt elevi, chiar și în Roman, care pe primul semestru au rămas corigenți la acele materii la care în momentul de față dau competențe. Se va ajunge în vară să se dea partea a doua a examenului de bacalaureat. Vor fi elevii obligați să dea din nou probele de competențe pentru că nu se încadrează în normele legii? Posibil. Poate un ordin de ministru să fie mai presus de lege? Răspunsul este, evident,nu. De aceea aceste lucruri sunt periculoase, pentru că ar putea să lase elevii de a XII-a fără posibilitatea de a obține diploma de bacalaureat și de a merge la o universitate.
Laurențiu Leoreanu, deputat PNL