În fiecare an, pe 22 martie, la nivel mondial se sărbătorește Ziua Mondială a Apei. Elevii Liceului Tehnologic „Vasile Sav” din Roman au organizat în această zi o acțiune prin care au distribuit în centrul orașului 600 de sticle cu apă minerală tuturor celor care au trecut prin zonă la ora amiezii. Darul lor a fost însoțit de câte un fluturaș care conținea câteva informații referitoare la consumurile de apă la nivelul planetar și la fenomenul îngrijorător al lipsei acute de apă în tot mai multe zone ale lumii. În această activitate, elevii au fost coordonați de profesoarele Adriana Drăghici și Daniela Dăscălița.
Acțiunea a fost realizată cu ajutorul elevilor noștri, care au donat cantitatea de apă necesară campaniei pe care ne-am propus-o. Aceasta a fost inițiată ca activitate în cadrul proiectului strategic Erasmus+ ” Să observăm râurile și lacurile, să protejăm ecosistemele acvatice de apă dulce … să ne îmbunătățim atitudinile și comportamentele față de mediul înconjurător!”, în care școala noastră este partener alături de școli din alte zece țări europene. Mesajul nostru adresat locuitorilor Romanului a fost o propunere de a ne chibzui mai bine consumurile de apă și de a acorda respectul cuvenit apei, care rămâne esența vieții.”
prof. Adriana Drăghici, coordonator proiect
Inițiativa tinerilor de la Liceul „Vasile Sav” a fost foarte bine primită de către locuitorii beneficiari ai campaniei, dar și de oficialitățile locale, care i-au felicitat pentru ideea pe care au avut-o și pentru modul în care au materializat-o.
Informațiile din fluturașul primit de romașcani conține câteva date relevante pentru consumul de apă:
- doar 55% din populația României are acces la serviciile publice de alimentare cu apă;
- 9.000.000 de români nu beneficiază de apă potabilă curentă;
- apa folosită de 90% dintre românii de la sat și de 50% dintre românii de la oraș nu ajunge în niciun sistem de canalizare, poluând mediul;
- este nevoie de aproximativ 1.500 de litri de apă pentru a produce 1 kilogram de grâu, dar de zece ori mai mult pentru a produce un kilogram de carne de vită;
- deficitul de apă afectează deja mai mult de 40% din oamenii de pe planeta noastră;
- până în 2025 se estimează că 1,8 miliarde de oameni vor trăi în țări sau regiuni cu un deficit enorm de apă.