Site icon inRoman.ro

Și Primăria Roman vrea unirea cu Basarabia

Vladimir Besleaga CL Roman 2472

Administrația locală romașcană a semnat joi, 29 martie, o Declarație de reunire a României cu Basarabia. Momentul oficial a avut loc la sfârșitul ședinței Consiliului Roman, în urbea mușatină ajungând musafiri de peste Prut: scriitorul, jurnalistul și omul politic Vladimir Beșleagă și soția acestuia, Alexandra, medic neurochirurg. Întâlnirea de la Roman a avut loc datorită Nadiei Anghel, președinte al Asociației ProBasarabia și ProBucovina Roman, și a deputatului Laurențiu Leoreanu.

Vladimir Beșleagă, acum în vârstă de 87 de ani, a fost deputat în primul parlament independent al Republicii Moldova, din 1990.

Este un eveniment pe care noi l-am așteptat și îl așteptăm mereu. Parlamentul de la Chișinău din anii ’90 a fost unul extraordinar de energic,  dar a întâmpinat rezistență mare. Și acolo, și aici. Eu zic că un vis frumos până la urmă se realizează.  Pentru că visul este bazat pe o istorie comună, pe un destin comun, pe o limbă comună. Ne bucurăm nespus Parlamentul României a votat acel act și că la Chișinău oamenii se dezgheață și din ce în ce se limpezesc la cap și sunt tot mai multe sate și raioane. Să dea Dumnezeu să ne vedem visul realizat!

Vladimir Beșleagă, scriitor și om politic

Deputatul Leoreanu a vorbit despre posibilitățile concrete de realizare a actului de unire.

Cred că este un moment în care lucrurile încep să se configureze, dar trebuie să ținem cont și de ceea ce se întâmplă ca influență geopolitică. Lucrurile încă sunt departe de a se realiza în fapt. Pentru că presupune o voință politică a celor două țări. Și dacă în România există în momentul de față această determinare – și eu cred că românii sunt peste 85% de acord cu unirea -, în Republica Moldova avem o problemă, cu greu s-ar ajunge peste 40%. Peste un milion de moldoveni lucrează la Moscova și în alte orașe ale Rusiei. 800.000 de moldoveni lucrează în Europa Occidentală.

Laurențiu Leoreanu, deputat

După semnarea declarației de Unire de la Primărie, Vladimir Beșleagă a mers la Biblioteca Municipală „G. Radu Melidon”, acolo unde s-a întâlnit cu elevi de liceu și reprezentanți ai societății civile.

Exit mobile version