În urmă cu 626 de ani, pe 30 martie 1392, Romanul a fost consemnat pentru prima dată în hrisovul de danie către Ionaş Viteazul, în care a fost scris „în cetatea noastră, a lui Roman voievod”. Evenimentele istorice care au urmat prezintă Romanul ca: fost târg, reşedinţă a Ţării de Jos a Moldovei, reşedinţă de judeţ, actualmente municipiu.
Într-o astfel de zi de aducere aminte, nu pot să nu meditez asupra trecutului și a personalităților acestui loc, știut find faptul că în cultura naţională şi universală se regăsesc personalități romașcane din toate domeniile.
Ca om de învățământ, în toți anii petrecuți la catedră în Roman, dar și ulterior la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Neamț am căutat o dezvoltare a rețelei școlare din municipiu. Iar astăzi acest lucru este cât se poate de vizibil: Romanul cuprinde unități de învățămât moderne, cu specialități diferite, iar produsul acestora – elevii ajung în cele mai prestigioase universități din țară și din străinătate.
Sunt conștient că astăzi a fi romașcan pentru mine înseamnă și o responsabilitate: aceea de a face tot posibilul pentru binele cetățenilor acestui oraș, cât și pentru această zonă. Mă încearcă într-adevăr și un sentiment de mândrie, pentru că evoluția mea se datoarează într-o mare parte formării de aici. Și cu atât mai mult am datoria morală să nu dezamăgesc.
Cred cu tărie că acest loc a fost și este binecuvântat de Dumnezeu, iar romașcanilor le transmit să aibă încredere. La mulți ani drag municipiu, la mulți ani romașcani!
deputat PSD
Viorel Stan