Site icon inRoman.ro

Miri „obligați” să mintă la Starea Civilă

casa casatoriilor roman iarna 9262

O căsătorie trebuie să înceapă „cu dreptul”; cel puțin așa spun bătrânii. Uneori, un mariaj începe cu o minciună, iar de vină sunt legile anacronice și birocrația.

În anul 2017, în municipiul Roman au fost înegistrate 29 de căsătorii civile care s-au desfășurat în alte locuri decât la Starea Civilă. Pentru ca ofițerul de stare civilă să se deplaseze în altă parte, fiecare cuplu a plătit o taxă de 600 de lei. Însă plata acestei taxe nu este suficientă. La cererea prin care mirii își exprimau dorința de a se căsători în altă parte, aceștia trebuiau să atașeze și o dovadă a lipsei lor de mobilitate. Pentru că legea prevede, cu câteva excepții, ca un cuplu să spună „Da” doar la Casa Căsătoriilor.

Excepția ține de mobilitate. Prin urmare, dacă unul din miri atestă cu document medical că nu se poate deplasa, căsătoria civilă se oficiază, contra taxei amintite, în alt loc.

În cele 29 de cazuri înregistrate la Roman, diagnosticele au fost de „sarcină” sau „luxație”. Nu este exclus ca în una-două situații, diagnosticele să reflecte realitatea. Cu toate acestea, cele mai multe diagnostice sunt cerute de miri doar pentru ca ziua nunții să fie așa cum și-au imaginat-o ei, nu cum au gândit-o alții.

Fiecare dintre cele 29 de căsătorii a avut loc în curtea lăcașului de cult la care s-a oficiat cununia religioasă. Dacă legea ar fi mai flexibilă și nu s-ar cere și alte documente în afara plății taxei suplimentare, căsătorii în Parcul Municipal ar putea deveni un specific al municipiului Roman, mai ales că multe cupluri aleg să facă fotografiile din ziua nunții în acest loc.

În 2017, în municipiul Roman s-au înregistrat 428 de căsătorii civile.

Exit mobile version