Site icon inRoman.ro

De ziua muzeelor, meșterii populari revin la Roman

Targul Mesterilor Populari 7903

Un proiect care aduce în atenția romașcanilor meșteșugurile tradiționale, ajunge anul acesta la cea de-a XIV-a ediție. „Târgul Meșterilor Populari” se va desfășura în perioada 18 – 21 mai, în curtea Muzeului de Istorie Roman. La fel ca anul trecut, prima zi de târg va fi de ziua internațională a muzeelor. Intrarea la târg va fi gratuită, iar romașcanii se vor putea bucura în liniște de vizita printre standurile meșteșugarilor.

La fel ca în anii anteriori, organizatorii (Muzeul de Istorie Roman, în parteneriat cu Asociația Cultural-Științifică Urbana) vor aduce la Roman meșteri autentici, care duc tradiția mai departe, indiferent despre ce meșteșug este vorba.

Domeniile reprezentate în această ediție a târgului sunt: prelucrarea lemnului, a metalelor, a pieilor, olăritul, industria casnică, portul popular, podoabele, confecționarea jucăriilor, pictarea ouălor, icoanele, ș.a. Au fost invitați să participe la Târgul de la Muzeul de Istorie Roman aprox. 20 de meșteri din țară. Activitatea urmărește încurajarea și menținerea interesului pentru meșteșugurile populare autentice, cunoașterea unor meșteșuguri rare în practica actuală, promovarea meșterilor din zona Romanului și a județului Neamț și integrarea lor în circuitul național al manifestărilor de profil, dar mai ales educarea publicului în spiritul tradiției românești și a bunului gust. În cadrul Târgului, pentru a întări latura cultural – educativă a manifestării, se organizează, cu o parte din meșterii prezenți la târg, un atelier creativ – tema acestui an fiind  podoabele. Activitatea se desfășoară  sub supravegherea muzeografului coordonator. Sunt 25 locuri disponibile pentru elevi.” –descriere a proiectului, conform Urbana Roman.

Înscrierea și participarea elevilor în proiectul „Artă și meșteșug” este gratuită, prin stabilirea unor acorduri de parteneriat între Muzeul de Istorie Roman – Complexul Muzeal Județean Neamț și unitatea de învățământ interesată; fiecare școală desemnând un profesor coordonator, însoțitor al elevilor. Responsabil de proiect din partea Muzeului de Istorie Roman – Complexul Muzeal Județean Neamț este muzeograf Relu Butnariu,iar colaborator din partea Asociației Cultural – Științifice Urbana: muzeograf Iulia Butnariu. Solicitările de înscriere se pot face până la data de 16 mai 2018, ora 16.00, la sediul Muzeului de Istorie din Roman, corpul B, din strada Cuza Vodă, nr. 19 (Casa dr. Fălcoianu).

Exit mobile version