Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a vizitat joi seară Spitalul Municipal de Urgență Neamț. La Centrul de Primiri Urgențe, ministrul s-a interesat de mai multe aspecte ale activității acestei unități, dar și de câte centre de permanență sunt în oraș.
În Roman funcționează șapte centre de permanență. Fiecare dintre acestea are program între 15.00 – 8.00 și permanent în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale. Sorina Pintea a afirmat, de mai multe ori, că centrele de permanență nu-și ating scopul: acela de a degreva Centrele de Urgență din cadrul spitalelor.
Am început o analiză a centrelor de permanență din toată țara, o voi finaliza la nivelul lunii septembrie. Sunt foarte multe și, din punctul meu de vedere nu-și arată eficiența, atât timp cât medicul din urgență spune că sunt foarte mulți pacienți. Eu aș fi curioasă și sunt sigură că doamna manager știe exact, câți din acei pacienți din CPU Roman sunt urgențe reale și ar trebui să vină neapărat în urgență. Pericolul este să pierzi din vedere cazurile cu adevărat grave dacă tu, o singură linie de gardă, trebuie să vezi 80 – 100 de pacienți pe 24 de ore. Da, aceste centre nu sunt eficiente. Sorina Pintea, ministrul Sănătății
Ministrul a răspuns și celor care spun că centrele de permanență nu sunt dotate adecvat.
Centrele acestea de permanență nu puteau fi înființate dacă nu aveau dotarea minimă necesară. Asta mă face să cred că au fost înființate că au fost înființate pe niște declrații false? Pentru că nu primește autorizație un centru de permanență dacă nu are o dotare. Aceste centrede permanență nu sunt eficiente pentru că comunitatea nu le-a făcut suficient cunoscute sau medicul de familie nu le-a făcut suficient cunoscute.
Sorina Pintea, ministrul Sănătății
Pentru o oră în centrul de permanență, medicul primește 40 de lei. Inițial, tariful a fost de 12 lei/oră.