Salutari din Roman: Sigiliul orășenilor din târgul lui Roman

de | 08/08/2018 | Parteneri

 

Cu siguranță ați observat că, dintre atâtea vestigii sau simboluri romașcane, am ales ca logo pentru blogul nostru Sigiliul Romanului. De ce? Pentru că amprenta identitară și cultural-istorică a orașului Roman este sinonimă cu autonomia tuturor celor care au aparținut, aparțin sau vor aparține comunității noastre. Dezvoltarea sa și evoluția spirituală încep de aici, iar kilometrul 0 al romașcanilor va rămâne pentru totdeauna SIGILLUM CIVIUM DE FORO ROMANI.

Atunci când voievozii Moldovei au recunoscut instituțiile reprezentative ale orășenilor, le-au acordat și dreptul de a avea un sigiliu propriu (ca un simbol al autonomiei). Sigiliul, din latinescul Sigillum, era denumit pecete în românește și aparținea întregii comunități, care îl putea folosi doar în calitate de reprezentant ales al colectivității respective. Prin aplicare, sigiliul dădea formă oficială documentelor emise de autoritățile orașului. Dacă în perioada clasică au fost folosite, în general, în formă timbrată, fiind aplicate pe ceară neagră, verde sau albă, din sec. al XVI-lea sigiliile sunt tot mai des puse în tuș negru sau fum, așa cum este și cazul sigiliului orășenilor din târgul lui Roman.

Istoricul heraldist Dan Cernovodeanu situează sigiliul Romanului în prima perioadă de evoluție a sigiliilor orașelor (sec XIV-XV, denumită perioada clasică), caracterizate de o bună execuție artistică, cu reprezentări corecte din punct de…


Citește tot articolul pe salutaridinroman.wordpress.com!


Articol scris de Salutari din Roman

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

se incarca

Cele mai citite articole

se incarca