Un proiect care se implementează cu fonduri europene și care ar trebui să îi aducă în activitate pe tineri, nu are rezultate prea bune după opt luni de implementare, deși săptămânal în Neamț sunt vacante sute de locuri de muncă disponibile, județul nostru fiind în topul județelor care au locuri de muncă vacante.
Proiectul Înregistrarea Tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare (INTESPO) presupune ca reprezentanții Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă să caute, să găsească și să încurajeze persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă să se înregistreze în baza de date a agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă. Este vorba despre tinerii NEET (acronimul pentru formularea “Not in Education, Employment or Training”), adică tineri cu vârsta între 16 și 25 de ani și care nu sunt nici la școală, dar nici activi pe piața muncii.
„Dacă se înscriu în acest proiect, vor cunoaște, în mod gratuit, care le sunt șansele de angajare în funcție de studiile/calificările și experiența pe care le dețin, vor beneficia în timp util de informare privind locurile de muncă vacante adecvate pregătirii profesionale a acestora, vor beneficia de mediere pe aceste locuri de muncă, vor putea participa la cursuri de formare profesională gratuite. În plus, dacă se angajează, în anumite condiții stabilite de lege, pe lângă salariu, pot beneficia de sprijin financiar acordat de AJOFM: prima de inserție (1.500 de lei), prima de activare (1.000 de lei), prima de instalare (12.500 de lei), prima de încadrare (max. 55 de lei/zi).” – comunicat ANOFM
Din ianuarie și până acum, la nivelul Agenției Județene Pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț au fost identificați ca tineri NEET aproape 600 de persoane, însă doar 18 au fost angajate (adică doar 3%). Restul se află pe lista celor care (deocamdată) primesc consiliere și îndrumare. Numărul de telefon la care pot obține informații tinerii NEET din județul Neamț este 0771.363.925. Numărul mic de tineri NEET angajați până acum în Neamț ar putea avea drept cauză disproporționalitatea între cerere și ofertă, situație care se observă la aproape fiecare bursă a locurilor de muncă, când puține dintre posturile vacante sunt ocupate de participanții la bursă.