Comportamentul agenților economici nu a fost descris în culori prea frumoase de directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Neamț.
Reprezentantul instituției care gestionează situația șomerilor din județ susține că problema sutelor de locuri de muncă vacante, care se regăsesc săptămânal în oferta AJOFM, nu ține doar de lipsa interesului din partea celor care nu sunt activi pe piața muncii.
Sunt, încă, anumite bariere psihologice la patroni. Am avut multe discuții cu patronii, mai facem din când în când și dezbateri, următoarea o vom face la Roman cel mai probabil. Mulți patroni încearcă tot felul de soluții, dar să aibă același comportament de afaceri pe care l-au avut în ultimii 20 de ani. Și, într-adevăr, nu mai merge. Ușor-ușor, conștientiează, dar le este greu să accepte. Spun că ar aduce forță de muncă din afară, crezând că o vor plăti mai eiftin, cu toate că legislația noastră impune salriul mediu pe economie, în loc să dea salariul mediu unui lucrător român. Fiindcă, dacă ar da salariul mediu, nu minim, mulți s-ar întoarce în țară, că nu câștigă în străinătate sume cu mii de euro. Acest lucru se întâmplă în anumite domenii, ușor, ușor; dar, într-adevăr, comportamentul nu se schimbă imediat, puțini se orientează pe loc.
Daniel Chirilă, director AJOFM Neamț
Când nu mai au altă soluție pentru a găsi angajați, unii agenți economici apelează la „furtul” de personal.
Sunt firme care mereu țin ofertă cu 20-30 de locuri de muncă vacante, dar nu găsesc muncitori. E valabil în zona Roman, unde se practică furtul de personal pentru 50 de lei între firme – dă mai mult mai salariu pentru a pleca de la alte firme -, în domeniul confecțiilor.
Daniel Chirilă, director AJOFM Neamț
În județul Neamț sunt disponibile, săptămâna aceasta, 833 de locuri de muncă. Aproximativ 200 sunt din zona Romanului.