Site icon inRoman.ro

Podul de la Ion Creangă, o poveste fără sfârșit. Ce spune Ministerul Apelor și Pădurilor, după vizita ministrului în Neamț

pod Ion Creanga 5816

Starea podului ce trece peste râul Siret și face legătura între localitățile Cotu Vameș și Ion Creangă, asigurând o cale de acces către oraș pentru mii de locuitori ai satelor din stânga Siretului a reprezentat motiv de discuție pentru zeci de autorități în ultimul deceniu. Jurnaliștii din județ știu de câte ori au fost invitați la vizite „de lucru” chiar pe pod, vizite făcute de miniștri, secretari de stat și alte autorități. Anul acesta, la începutul lunii iulie, după inundații, podul de la Ion Creangă a primit vizite importante în două rânduri: prima dată au venit prefectul și alte autorități județene. Câteva zile mai târziu, aproximativ aceeași echipă – dar cu câțiva secretari de stat și ministrul Apelor și Pădurilor – a poposit pe pod. Ministrul Ioan Deneș a promis atunci: vom găsi soluții.

înRoman.ro a cerut, câteva săptămâni mai târziu, soluțiile. Ministerul a răspuns la limita termenului legal.

Ce s-a făcut

Conform răspunsului remis înRoman.ro, în 2016 „Administrația Bazinală de Apă Siret a întocmit Studiul de Fezabilitate pentru obiectivul de investiții  “Amenajare albie râu Siret în localitatea Ion Creangă, comuna Ion Creangă, județul Neamț”, care a fost avizat în Comisia Tehnico-Economică a Administraţiei Naţionale “Apele Române” cu nr.70/28.11.2016, cu următorii indicatori economici: valoare investiție 21.072.000 lei (din care: constructii montaj 18.460.000 lei) și capacitate: amenajare albie pe o lungime L = 1.200 m. Lucrările necesare realizării acestui obiectiv de investiții, vor afecta suprafețe de teren proprietate privată, ce vor fi expropriate, precum  și suprafețe de teren forestier, ce constituie domeniul public al statului aflat în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, care vor urma procedura de trecere din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, în administrarea Administraţiei Naţionale “Apele Române”.

Pâncă acum s-au obținut și mai multe avize, necesare pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici: avizul de Gospodărire a Apelor nr.31/03.05.2017, avizul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Neamț nr.119/31.03.2017, avizul Natura 2000 nr.677/06.03.2017; a fost emisă Hotărârea Consiliului Local nr.63/27.07.2018 privind aprobarea scoaterii definitive din circuitul agricol a suprafețelor de teren aparținând domeniului privat al comunei Ion Creangă. De asemenea, a fost obținută Decizia Direcției pentru Agricultură Neamț nr.40/01.08.2018 pentru scoatera terenurilor agricole private din circuitul agricol.

Ce mai trebuie făcut

Acordul prealabil de la Direcția Investiții, Transporturi și Infrastructură Județeană este în curs de elaborare. Pentru obținerea Acordului de Mediu. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva ar urma să avizeze scoaterea din fondul forestier a suprafețelor de teren cuprinse în partea de expropriere (pentru că s-au actualizat unele planuri, coridorul de expropriere a fost modificat în iulie 2018). Documentația tehnică pentru scoaterea definitivă din fondul forestier (ce avea ca dată de finalizare septembrie 2018), va fi transmisă spre verificare și aprobare Direcției Silvice Neamț și Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, urmând întocmirea fișelor de calcul.

Transferul dreptului de administrare a suprafeței de teren forestier se efectuează în termen de maxim 15 zile de la data aprobării indicatorilor tehnico-economici de către ordonatorul principal de credite. După efectuarea transferului dreptului de administrare a terenurilor din fondul forestier este necesar obținerea avizului de la Garda Forestieră Suceava, pentru scoaterea definitivă din fondul forestier național. De asemenea, după aprobarea indicatorilor tehnico-economici de către ordonatorul principal de credite, este necesar a fi alocate fonduri pentru expropriere, în vederea promovării proiectului de Hotărâre de Guvern privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică necesară realizării unor obiective de interes național. Astfel, după obținerea tuturor terenurilor pe care se vor executa lucrări și alocarea fondurilor necesare, va fi demarată procedura de achiziție a contractului de servicii de proiectare faza Proiect Tehnic și ulterior, se va demara investiția, prin procedura de achiziție a contractului de achiziții lucrări.

– răspuns al Ministerului Apelor și Pădurilor, remis înRoman.ro

În „traducere”, toată documentația va mai dura și nimeni nu se va apuca de refăcut albia Siretului prea curând. Nu ne rămâne decât să sperăm ca hârtiile și lucrările să se termine mai repede decât data la care vor veni următoarele inundații.

Exit mobile version