teorusu.ro: Aventuri în Hexagon (3): Carduri, cartele și parole

de | 19/09/2018 | Parteneri

La două zile după ce am ajuns am avut primul contact cu universitatea. Este testarea de evaluare a nivelului limbii franceze, fiindcă cea mai mare parte a cursurilor vor fi în această limbă. Ne adunăm la sala stabilită. Suntem aproape 200 de studenți din toată lumea; cele mai mari grupuri sunt cele de italieni, nemți și asiatici. Sperăm să mai găsim un român, dar încă nu  am reușit. Fix la ora comunicată intrăm în amfiteatru. Lăsăm gențile la vedere, ajungem în bănci doar cu pixurile. Ni se explică ce și cum, apoi ni se împart foile și începe testarea. Două ore de lucru, iar cea mai mare parte a testului constă în compoziție. Încerc să fac cât mai bine posibil, predau, ies și urc două etaje, acolo unde studenții internaționali sunt întâmpinați aparte: o asociație a organizat un mic event, cu bere, vin, fructe și chipsuri. Așa am întâlnit trei studenți din UK, care vor sta un an în Franța, după care vor pleca în China. Îi admir; eu am încercat să învăț chineza, dar fără prea mare succes. Socializăm, aflăm cum și unde putem călători, apoi ne pregătim de plecare. E încă devreme și mai avem timp să luăm la rând câteva magazine; dar reducerile lor nu se potrivesc cu bugetul nostru și nici nu pot căra mai mult de 20 de kg la întoarcere. Îi lăsăm pe alții să golească rafturile și cardurile, iar noi preferăm să experimentăm: am găsit un restaurant cu sushi, condus de japonezi. Luăm cât să gustăm, iar explozia de arome ne surprinde extrem de plăcut. Mâncăm și plecăm repede, fiindcă tentația e prea mare.

„Acasă”, cina se rezumă la paste cu sos din comerț. Noroc cu brânza franțuzească, care le face mai bune. Vorbim despre vrute și nevrute, dar mai ales despre internet. Mai precis, despre lipsa acestuia. Ar fi trebuit să primim un cod de acces la preluarea camerei, dar sistemul le-a căzut și nimeni nu primește parole câteva zile. Fără internet…


Citește tot articolul pe teorusu.ro!

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

se incarca

Cele mai citite articole

se incarca