Sâmbătă, 22 septembrie, începând cu ora 11.00, la Nisiporești va avea loc loc Sfânta Liturghie a beatificării Veonicăi Antal. Ceremonia religioasă va fi prezidată de trimisul papei Francisc, Eminenţa Sa cardinalul Giovanni Angelo Becciu, prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor. La sărbătoare vor fi prezenţi ÎPS Miguel Maury Buendía – nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, PS Petru Gherghel – episcop de Iaşi, ÎPS Ioan Robu – arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, pr. Marco Tasca – ministru general al Ordinului Fraţilor Minori Conventuali, pr. Teofil Petrişor – ministru provincial, episcopi din ţară şi din străinătate, autorităţi civile şi un mare număr de credincioşi. În faţa altarului, vor fi, de asemenea, prezenţi fratele şi sora Veronicăi Antal: Gheorghe Antal, respectiv Angela Albert.
Odată declarată fericită, fecioara martiră va fi înscrisă în rândul fericiţilor şi sfinţilor Bisericii Catolice, introdusă în calendarul Bisericii locale şi sărbătorită în fiecare an la 26 august.
Cine a fost Veronica Antal, primul laic român ce urmează să fie ridicat la cinstea altarelor?
Veronica Antal, s-a născut în localitatea Nisiporeşti în ziua de 7 decembrie 1935. Urmează cursurile şcolii primare din localitate, după care va rămâne acasă pentru a-şi ajuta părinţii la muncile din gospodărie. Spre vârsta de 16 ani vrea să intre în rândul Surorilor Franciscane Misionare de Assisi la Hălăuceşti, dar această dorinţă nu poate s-o ducă la îndeplinire din cauza regimului comunist care închisese toate mănăstirile catolice din ţară şi trimisese surorile acasă, astfel că se retrage într-o chilie construită lângă casa părintească. Nu după mult timp, face vot de castitate şi decide să nu se căsătorească. Participă în fiecare zi la sfânta Liturghie în Parohia Romano-Catolică Hălăuceşti, la aproximativ 8 km de Nisiporeşti. Se înscrie în Asociaţia Armata Maicii Domnului şi în Ordinul al Treilea Franciscan (Terţiarii). În ziua de 26 august 1958, după ce fusese la sfânta Liturghie în Parohia Romano-Catolică Hălăuceşti, la întoarcere, în mijlocul câmpului, se întâlneşte cu tânărul Pavel Mocanu. Acesta începe să o asalteze cu diferite propuneri indecente. Fiind refuzat, o ucide pe tânără cu 42 lovituri de cuţit.
Rămăşiţele pământeşti ale Veronicăi Antal se află în cripta din biserica parohială a satului Nisiporeşti, după ce ele au fost exhumate din cimitirul acestei localităţi, la 23 aprilie.