teorusu.ro: Aventuri în Hexagon (4): Cum am învățat să fac unt și grofe

de | 21/09/2018 | Parteneri

Nu știu dacă acasă – în Roman, în județ sau oriunde în țară – s-au marcat cumva Zilele Europene ale Patrimoniului (pe 15 și 16 septembrie). Aici, în Lille, ca de altfel în toată Franța, au fost porți deschise la numeroase instituții publice și evenimente în zeci de locuri. Nu puteam rata oportunitatea de a vedea și a experimenta cât mai multe, astfel că am luat-o la pas. În cele două zile am bătut recordul la numărul de pași făcuți în 24 de ore ????

Un pliant și o hartă au fost suficiente pentru a găsi câteva destinați surprinzător de interesante. Sâmbătă am vizitat biserica Saint Sébastien, Villa Gabrielle, Musée du Terroir, Parc du Héron și Musee des Moulins.

La biserică am stat doar câteva minute, lăcașul era pregătit pentru o nuntă. Villa Gabrielle este „centre communal d’action sociale”, adică un centru local de acțiune socială. Clădirea, construită în secolul al XVII-lea și donată de niște localnici unor călugărițe (în aminitrea fiicei lor Gabrielle – de unde și numele casei), a fost o perioadă spital. Acum este monument istoric, aparține de municipalitate, iar grădina din curtea interioară a fost păstrată de pe vremea când locul era îngrijit de măicuțe. În interior era o expoziție foto cu ultimele cinci decenii ale orașului Villeneuve d’Ascq (suburbie a Lille). În grădina interioară m-am simțit ca în grădina bunicii, fiindcă era de la zmeură (foarte bună, yamiii) până la leuștean și varză.

Musée du Terroir este un fel de Muzeul Satului de la noi. Este mult mai mic, a fost amenajat într-o veche fermă, dar cuprinde peste 5.000 de obiecte din viața demult a francezilor din mediul rural. Fiecare cameră are o tematică anume, iar vizita poate dura mai bine de două ore dacă nu te grăbești și vrei să privești cu atenție la trecutul unei alte culturi. Pentru că erau Zilele Europene ale Patrimoniului, personaul muzeului pregătise și…


Citește tot articolul pe teorusu.ro!

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

se incarca

Cele mai citite articole

se incarca