Salutari din Roman: Radiografia suferințelor scriitorului M. Blecher în jurnalul lui Mihail Sebastian

38

 

Îi despărțeau doar doi ani, Sebastian fiind născut în 1907, iar Blecher în 1909. Amândoi evrei la origine, amândoi scriitori. Au cunoscut consacrarea în efervescenții și neliniștiții ani 30, ambii cu volume inovatoare pentru literatura română: Sebastian cu un roman evocator al vremurilor antisemite pe care le parcurgea, Blecher cu un volum la intersecția dintre proza confesională și cea psihologică. Vreme de doi ani au corespondat și chiar s-au întâlnit de câteva ori, fără ca altcineva să fie pasibil de un aranjament social. Frăția literară dintre cei doi a consumat unul din episoadele cele mai vibrante rămase posterității, prin cele 9 consemnări ale lui Mihail Sebastian în paginile Jurnalului său.

Cine se îndoia de nobilul caracter al scriitorului brăilean, poate desluși în notele următoare două din marile lui calități: recunoașterea unei capacități creatoare cel puțin egală cu a sa și tentația altruismului necondiționat pentru aproapele său. Ce a însemnat Blecher pentru Sebastian? Un templu al suferinței din care spiritul poate răzbate integru, fără tânguiri sau compasiuni de conjunctură. Ce a însemnat Sebastian pentru Blecher? Un model rațional de inspirație și creativitate confesiv-literară, din care s-au născut toate cele trei romane. Cine cunoaște stilul sarcastic neiertător al lui Sebastian din paginile memorialistice, înțelege că, de fapt, seria însemnărilor despre suferințele lui M….


Citește tot articolul pe salutaridinroman.wordpress.com!


Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult