Groapa de gunoi din Teleorman care a înghițit peste 21 milioane de euro, bani europeni

20

După repetate amânări și scandaluri publice, la circa 20 de kilometri de municipiul Alexandria s-a construit în sfârșit o groapă de gunoi. Depozitul Central de la Mavrodin ar avea rolul de a depozita tot gunoiul de pe raza județului Teleorman, însă până în prezent singurul lucru cert despre groapă este că a înghițit peste 21 milioane de euro. Durata sa de funcționare ar trebui să fie de 30 de ani, însă primele probleme majore au apărut încă din primii cinci ani de funcționare. Chiar autoritățile critică operatorul pentru modul în care gestionează groapa de gunoi, acuzându-l că reciclează doar 5% din deșeuri, în loc de 50%, cât scrie în contract.

Nici pentru populația județului situația nu s-a schimbat în bine, singurele efecte concrete fiind amenzile pe care primăriile din județ le-au tot primit din 2008 până în 2013. În rest, gunoiul e peste tot în Teleorman.

  • În anul 2003, Consiliul Județean Teleorman trimitea documentația pentru accesarea fondurilor ISPA pentru una dintre cele mai importante investiții din județ la vremea aceea: o groapă ecologică de gunoi, care ar fi urmat să depoziteze toate deșeurile din județul Teleorman. Valoarea proiectului: 57.618.045 lei.
  • Consorțiul Ecosoil-Geiger s-a ocupat de construcția obiectivului, după multe scandaluri, căci Consiliul Județean și-a dorit ca lucrarea să fie executată de celebrul Tel Drum. Ulterior, pe motiv că nu a finalizat lucrarea la timp, Consiliul Județean Teleorman a cerut firmei germane penalități de peste 1 milion de euro și a refuzat să mai plătească serviciile prestate. Cazul a ajuns la Curtea Internațională de Arbitraj și la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, consorțiul germano-austriac câștigând prin hotărâre definitivă.
  • Firma ECO SUD SA, cunoscută pentru contractele consistente semnate cu administrații roșii, a devenit din 2013 gestionar al Depozitului Mavrodin, realizat de Comisia…

Citește tot articolul pe PressHub.ro!

Articol realizat pentru PressHub.ro de Liber în Teleorman în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult