Site icon inRoman.ro

Vot pozitiv pentru autostrada Iași-Târgu Mureș. Care a fost poziția deputaților romașcani

autostrada 0340

Marți, 23 octombrie, parlamentarii au oferit o mică speranță pentru autostrada Iași – Târgu Mureș. Proiectul de lege pentru realizarea obiectivului de investiții a primit un raport de adoptare cu unanimitate de voturi, în cadrul Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură din Camrea Deputaților.

Printre cei care au luat cuvântul în cadrul ședinței comisiei și au susținut acest proiect au fost și deputații romașcani Alexandru Rotaru (PSD) și Laurențiu Leoreanu (PNL). Parlamentarul social-democrat a declarat că România are nevoie de acest tip de investiții pentru a se dezvolta și că autostrada trebuie să fie o normalitate.

Laurențiu Leoreanu, care este unul dintre coinițiatorii acestui proiect, a adus în discuție corelația dintre lispa autostrăzii și nivelul de trai din regiunea de nord-est a țării.

Toți investitorii, în permanență discutând (când era primar – n.r.), priveau această lipsă de comunicare, de transfer rapid de mărfuri către Europa, ca o problemă importantă. Și v-am dat doar un exemplu punctual. Pentru că de-a lungul întregii Moldove ne înregistrăm cu astfel de probleme. Moldova se află într-un stadiu grav de subdezvoltare, salariul mediu din această regiune este la 17% față de media europeană, un PIB (produs intern brut – n.r.)pe cap de locuitor de doar 29% față de media europeană. Prin urmare, este imperios necesar o astfel de autostradă. Nu este o pretenție, nu este un moft, ci o prioritate zero pentru Moldova. Considerăm că tebuie să fie o prioritate zero și pentru Guvernul României. Mai mult decât atât, atunci când sunt bani europeni, aceștia sunt cu costul cel mai mic, sunt bani gratis pe care-i putem lua. Atât timp cât comisarul european anunță că până în 2020 putem avea din fonduri europene finalizat studiul de fezabilitate, iar în 2021 poate fi lansată construcția acestei autostrăzi, cred că ar trebui o decizie în unanimitate.

Laurențiu Leoreanu, deputat PNL

Inițiatori ai acestui proiect sunt 70 de parlamentari; doi sunt din Neamț: Mugur Cozmanciuc și Laurențiu Leoreanu. Un amendament al PSD pe acest proiect de lege, adoptat tot în ședința de azi, arată că obiectivul se poate realiza și în parteneriat public-privat, nu doar cu fonduri europene. Această din urmă variantă este cea agreată de PSD, pe motiv că banii europeni se obțin greu, din cauza licitațiilor care pot dura mult timp.

Exit mobile version