Site icon inRoman.ro

Situația partimoniului în județ: fără bani și fără susținere

Roxana Josanu DSC 6129 pro

În anul european al patrimoniului, directorul Direcției Județeane de Cultură (DJC) Neamț trage un semnal de alarmă cu privire la dificultățile prin care trece această instituție ce are rolul de a proteja patrimoniul din județ.

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc marți, 30 octombrie, la sediul DJC Neamț, Rocsana Josanu a explicat că Direcția funcționează la limita de avarie.

Spre diferență de alte instituții din județ, Direcția Județeană de Cultură nu are fondurile necesare pentru anveloparea sediului într-un banner care să marcheze Centenarul Marii Uniri. Fondurile pe care le avem am considerat că trebuie direcționate către activități ce țin de protejarea patrimoniului și punerea în valoare a acestor obiective din județ. Din 2015 conduc această instituție, am luptat pentru deblocarea situației personalului și a bugetului. La un moment dat eram  cinci nagajați, acum suntem doar trei (director și doi consilieri) și toți facem muncă de execuție, altfel nu am reuși.

Rocsana Josanu, director DJC Neamț

Directorul DJC a precizat că problema personalului nu este una specifică județului, ci una specifică Ministerului Culturii.

În toate instituțiile deconcentrate din teritoriu ale Ministerului Culturii există plecări masive de personal. Plecarea se face, în general, prin transfer, în interesul serviciului, acolo unde sunt salarii mai mari, uneori duble față de ceea ce avem noi. Problematica protejării patrimoniului nu se poate face fără oameni. Există o direcție în țară care funcționează fără niciun angajat. În ritmul actual, protejarea partimoniului cultural la nivelul României are foarte mult de suferit și va fi un domeniu care-și va pierde din importanță. Patrimoniul este un subiect ce ține de securitatea națională și trebuie să tragem un semnal de alrmă în  acest sens.

Rocsana Josanu, director DJC Neamț

La acest moment, bugetul lunar al DJC Neamț nu depășește 9.000 lei, aici fiind inculse și plata uilităților, pe lângă salariile celor trei angajați. Bugetul de venituri proprii, realizat din eliberarea de avize de specialitate nu poate fi folosit decât în interesul patrimoniului, deci nu pentru orice tip de cheltuieli.

Pe lângă aceste aspecte austere, directorul DJC Neamț se plânge și de lipsa de colaborare din partea Prefecturii Neamț. Mai exact, Rocsana Josanu susține că a cerut înființarea unei comisii de specialiști care să monitorizeze implementarea proiectelor din domeniu, dar i s-a răspuns că nu există bază legală pentru așa ceva.

Am încercat, având în vedere importanța acestor proiecte pentru patrimoniul județului, să eficientizăm  activitatea de verificare a modului în care se realizeză lucrările prin constituirea unei comisii la nivel județean. Am solicitat Instituției Prefectului Județului Neamț ca prin ordin să fie constituită o comisie din specialiști din diverse instituții care au tangență cu acest domeniu: Inspectoratul de Stat în Construcții, Inspectoratul de Poliție, ADR Nord-Est, AFIR, DJC. Am fost surprinsă să văd că răspunsul a fost nefavorabil. Mi-aș  fi dorit ca sprijinul care ni s-a promis întotdeauna să ne fie și acordat pentru a împiedica ca lucrările realizate în cadrul acestor proiecte să fie de slabă calitate și apoi să avem probleme cu remedierea deficiențelor apărute. Răspunsul pe care l-am primit a fost motivat de faptul că în legislația în vigoare nu oferă posibilitatea constituirii unor asemenea comisii. Până la urmă, am decis ca activitățile de verificare și control să le facem individual.

Rocsana Josanu, director DJC Neamț

În județ se derulează mai multe proiecte de realibilitare a unor monumente istorice, printre care și cel al reabilitării bisericii Sfântul Gheorghe din Roman. În acest caz nu au fost constatate probleme, dar la mănăstirea Almaș, spre exemplu, în urma unei vizite de control s-a constatat că pe șantier erau doar doi muncitori, fără responsabil științific, fără șef de proiect. Ulterior au fost impuse condiții și un grafic privind prezența celor responsabili.

Exit mobile version