Atenție, vin roboții! Clujul se pregătește pentru viitor cu fonduri europene de inovare

20

Singurul proiect din România finanțat prin fondurile de inovare urbană încearcă să pregătească Clujul pentru schimbările radicale care se anunță în perioada următoare pe piața muncii. Proiectul „Cluj Future of Work” va fi finanțat prin programul Urban Innovative Actions al Comisiei Europene, valoarea proiectului fiind de 5,6 milioane de euro, dintre care 4,48 milioane, adică 80%, sunt fonduri europene. Cluj Future of Work este elaborat și coordonat de Centrul Cultural Clujean (CCC) și Primăria Cluj-Napoca, iar anunțul selectării proiectului a fost făcut în 10 octombrie, la Bruxelles. Este primul proiect din România finanțat prin această schemă și printre foarte puținele din Europa Centrală și de Est. 

Un poligon de încercare pentru Europa

Directorul CCC, Ștefan Teișanu, spune că proiectul va fi implementat în trei ani, respectiv 2019-2021, și va avea trei componente majore.

„Banii ne sunt alocați pentru a testa abordări neverificate de adaptare la provocările viitoare de pe piața muncii. Nu ni se cere ca acestea să aibă succes neapărat. Scopul este de a transmite înapoi către UE rezultatele la care am ajuns, noi și ceilalți care au câștigat proiecte de acest gen. Este, dacă vreți, un poligon de încercare, de ale cărui rezultate se va folosi ulterior toată Europa”, spune Teișanu.

Potrivit acestuia, proiectul clujean are trei componente majore. El va testa, pe de o parte, soluții pentru cei care și-ar putea pierde joburile din cauza automatizării. În al doilea rând, se va adresa celor care deja sunt marginalizați pe piața muncii. Concret, este vorba despre comunitatea de la Pata Rât, groapa de gunoi a orașului. În al treilea rând, se va testa ce fel de joburi și afaceri noi pot genera industriile culturale, un domeniu în care Clujul excelează. 

Cum se vor întâmpla toate acestea? În primul caz, cel al persoanelor care sunt vulnerabile la automatizare – un concept nou cu…


Citește tot articolul pe PressHub.ro!

Articol realizat pentru PressHub.ro de Transilvania Reporter în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult