Site icon inRoman.ro

O grabă suspectă: cât de legal s-a făcut desființarea echipelor de fotbal și handbal?

forta CSM Roman

înRoman.ro a intrat în posesia copiei unui document emis de CSM Roman chiar în ziua ședinței Consiliului de Administrație și trimis către jucători.

Este vorba despre hotărârea nr. 36 din 30.10.2018, în care se precizează următoarele:

„Având în vedere procesul verbal nr. 36 din 30.10.2018 (n.r. – are același număr de înregistrare ca hotărârea, probabil s-au grăbit foarte tare să redacteze toate hârtiile) al ședinței CA al CSM Roman; În temeiul dispoziilor articolului 19 din anexa 1 la HCL nr. 219/18.12.2015 privind înființarea Clubului Sportiv Municipal Roman, instituție publică în subordinea Consiliului Local Roman

Consiliul de Administrație Hotărăște:

  1. Se aprobă retragerea echipei de handbal feminin CSM Roman din sezonul competițional 2018 – 2019 (…) începând cu 31.10.2019.
  2. Se aprobă retragerea echipei de fotbal seniori (…) începând cu 31.10.2018.

inRoman.ro a citit hotărârea Consiliului Local Roman nr. 219/18.12.2015 și aneza aferentă. Din hotărârea consilierilor locali de acum trei ani nu reiese că desființarea echipelor stă doar în votul Consiliului de Administrație.

La articolul 19 (cel invocat în documentul CSM Roman și semnat de director), alin.1, litera b) se precizează următoarele: Consiliul de Administrație „avizează și înaintează spre aprobare la Consiliul Local al Municipiului Roman următoarele: (…) strategia CSM Roman cu privire la activitatea secțiilor sportive, defalcat pe ramuri sportive”. O decizie ca cea luată marți e clar că se înscrie la capitolul „strategie”.

Cu toate acestea, conform documentului și conform comunicatului de presă emis de Primărie, membrii Consiliului de Administrație nu doar au avizat și trimis Consiliului Local propunerea lor, ci au decis ei că trebuie ca activitatea echipelor să fie sistată. La litera i) din același articol se precizează că CA are rol deliberativ (adică hotărâtor) „și în alte chestiuni importante ce privesc activitatea CSM Roman”. În alte chestiuni, dar nu în ceea ce privește strategia, fiindcă acolo ultimul cuvânt îl va avea Consiliul Local.

Iar articolul 13 arată că desființarea unei secții pe ramura de sport nu se poate face decât cu votul Consiliului Local Roman, urmând ca CSM să se ocupe de formalitățile de retragere din campionat. E drept că în documentul din 30.10.2018 nu scrie „desființare secție”, dar cu siguranță au fost desființate echipele și acest lucru ține de strategie, adică trebuie votat în Consiliul Local.

Dar pe ordinea de zi a ședinței de luni, 5 noiembrie, nu este nici un astfel de proiect de hotărâre.

înRoman.ro a contactat doi avocați pentru a le cere opiniile de specialist pe această temă. Amândoi au declarat că „orice cetățean are posibilitatea de a ataca în contencios-administrativ ceea ce a hotărât Consiliul de Administrație al CSM Roman, cu șanse mari de reușită”.

Cine a luat decizia desființării echipelor de fotbal și handbal se teme de expunerea publică a temei și vrea să pună batista pe țambal cât mai repede. Atât de repede, încât pare să nu mai dorească a ține cont de rigorile legii. Romanul condus de Lucian Micu nu mai are succes în a convinge instanțele că face treabă bună: accesarea unui proiect european pentru reabilitarea Casei Celibidache a fost pierdută în instanță, taxele și impozitele locale majorate anul trecut au picat la instanța de fond (pe 15 noiembrie va fi primul termen în apel), procesul cu Florentin Pera a fost pierdut. Urmează un nou proces privind cele două echipe? Vom vedea.

PS: Pentru a înțelege mai clar cum și de ce s-a luat decizia aceasta, cu o grabă suspectă, am solicitat Primăriei Municipiului Roman toate documentele referitoare la ședința de pe data de 30 octombrie: convocator, anexe, procese-verbale. Pe de altă parte, am solicitat informații și altor entități, fiindcă romașcanii au dreptul de a cunoaște ce se întâmplă.

Exit mobile version