Un altfel de pod peste Prut: 241 de proiecte cu bani europeni România – Republica Moldova așteaptă analiza autorităților

11

O sumă uriașă de bani europeni este disponibilă pentru autoritățile județene din zonele limitrofe granițelor de stat, fonduri ce pot fi accesate prin proiecte transfrontaliere. Programele de aplicare, în număr de cinci, corespund granițelor cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina și Moldova. Cu toate că cele cu Moldova, țară de aceeași limbă cu noi, ar trebui să fie în topul contractărilor, ele sunt în realitate, deocamdată, exact la coadă: zero proiecte contractate, din 241 depuse. Cu Bulgaria, unde se pot cheltui peste 250 milioane de euro, au pornit deja la drum 161 de proiecte; până și cu Serbia se produc 38 de proiecte. O consolare merită menționată totuși pentru Iași: a depus cele mai multe proiecte dintre județele de pe granița de est.

Apropierea României de Republica Moldova se lasă așteptată în domeniul proiectelor europene comune. Dintre cele 241 de proiecte depuse prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova, nu a fost contractat încă niciunul. Motivul: apelul de proiecte, deschis în decembrie 2017, abia s-a încheiat anul acesta, în luna mai.

Cu 11 proiecte mari depuse (aproape 24 milioane euro în total, din cele 89 de milioane alocate), Consiliul Județean Iași domină clasamentul aplicanților. Concurența este însă imensă. De ce stau mult mai bine programele pornite cu celelalte state vecine?

O marjă largă

Programele operaționale europene comune pe care România le derulează cu țările vecine sunt o sursă bună de finanțare pentru diferite proiecte. Marja de aplicare e foarte largă, de la educație și cultură, la sănătate și infrastructură rutieră. Cel mai mare este Programul Operațional Comun cu Bulgaria (Interreg), unde, pentru cele 258,5 milioane de euro puse la bătaie, au fost semnate până la 30 septembrie nu mai puțin de 161 de contracte dintre cele depuse. Unele sunt deja finalizate.

Și cooperarea (Interreg) cu celălalt vecin membru UE, Ungaria,…


Citește tot articolul pe PressHub.ro!

Articol realizat pentru PressHub.ro de Ziarul de Iași în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult