Ne place să petrecem timp cu animalele și să le îngrijim. Unii dintre noi au legături profunde cu animalele, fie că este vorba de un câine, o pisică sau o pasăre.
Grație Uniunii Europene, ne este mai simplu să călătorim cu pisica sau cu câinele. În majoritatea cazurilor, avem nevoie doar de un pașaport pentru animalul de companie, care să ateste că acesta este vaccinat împotriva rabiei. Pentru alte animale de companie, cum ar fi iepurii sau canarii, normele depind de țara în care călătorim.
Uniunea Europeană promovează condiții de viață decente pentru animale încă din anii 1970, fapt care a îmbunătățit treptat viața animalelor de crescătorie. Reglementările europene cer ca animale de crescătorie să nu sufere de foame sau de sete, de disconfort, durere, răni sau boli, să nu le fie teamă sau să sufere și să poată să se comporte normal. Aceste principii generale sunt transpuse în norme specifice referitoare la păsări de curte, bovine, porcine și alte animale de crescătorie, precum și în norme referitoare la transport și sacrificare. În 2017, Comisia Europeană a creat o „Platformă privind bunăstarea animalelor” pentru a contribui la măsurile de îmbunătățire a vieții animalelor. În plus, începând din 2009, Uniunea Europeană a recunoscut animalele ca fiind „ființe sensibile”, fapt care se reflectă în politicile UE privind agricultura, pescuitul, transportul și cercetarea.
Normele UE protejează și animalele sălbatice. Uniunea Europeană a creat o vastă rețea de zone naturale protejate (Natura 2000), în care speciile sălbatice să poată trăi în liniște. Rețeaua protejează în mod deosebit păsările, interzicând activitățile care le amenință direct și acordând protecție specială pentru aproximativ 50 de specii de păsări sălbatice foarte amenințate.