Bani europeni pentru România: La zece ani de implementare de proiecte cu fonduri structurale, în ciuda provocărilor, se derulează afaceri de succes

15

România a încheiat exerciţiul bugetar european 2007-2013 cu un grad de absorbţie a fondurilor structurale de aproximativ 90%. În actualul exerciţiu bugetar, atragerea banilor europeni este întârziată. Există însă proiecte care se derulează cu succes: printre ele, un program de training pentru antreprenori dezvoltat în sudul ţării. Bogdan Lăzărescu, manager de proiecte fonduri europene, și Cristian Tudoran, coach, au fost invitații RFI România, unde au analizat îndeaproape reușite și provocări specifice.

„Există o barieră de cunoaștere. După zece ani de implementare a proiectelor pe fonduri structurale, încă descoperim, zi de zi, lucruri noi sau pe care le-am pierdut din vedere. Raportarea, în sine, este o provocare. În mod normal, se spune că un proiect, indiferent de finanțarea pe care o are, ar trebui să prevadă 40% activități administrative și 60% activități propriu-zise de implementare dacă vrem să obținem rezultate și un impact pe termen lung, așa cum ne-am dori. Cred că în ceea ce privește fondurile structurale în România procentajul este invers”, arată Bogdan Lăzărescu.

„Există o mare presiune pe raportarea activităților administrative în așa manieră încât să fie conforme cu solicitările autorităților de management. Asta nu este neapărat un lucru rău, pentru că a creat o transparență și o modalitate echitabilă între proiecte de a prezenta rezultatele și indicatorii îndepliniți. Este însă o provocare. Pe de altă parte, este adevărat că și în partea privată există o ușoară neînțelegere principială a motivelor pentru care se implementează sau se primește finanțare în România prin fonduri structurale.

Gândirea majorității IMM-urilor sau a celor care doresc să facă o investiție este (bazată pe a ști) pentru ce se dau bani, și atunci se adaptează liniilor de finanțare deschise, mai degrabă, decât pe a spune că prioritatea lor este…


Citește tot articolul pe PressHub.ro!

Articol realizat pentru PressHub.ro de RFI România în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult