Site icon inRoman.ro

Astăzi este Ziua mondială a salutului. Cum se salută în lume. Sfaturi din codul bunelor maniere

strangere de mana salut

Salutul este o formă elementară de acţiune interumană, un pas important spre realizarea înţelegerii între oamenii de rase, naţionalităţi sau religii diferite. Astăzi este Ziua mondială a salutului, marcată în fiecare an la 21 noiembrie.

Inițiativa de a dedica o zi salutului le aparține fraților Brian şi Michael McCormack și a primit susținerea unor personalităţi publice, lideri religioşi, laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace şi de 180 de ţări. A fost sărbătorită pentru prima dată în contextul conflictului, din octombrie 1973, dintre Egipt şi Israel, ca o formă de protest nonviolent la adresa războiului.

Primele forme de salut, atestate istoric, fac referire la formele de supunere şi datează din vremea primelor dinastii chineze, când oamenii de rând îşi acopereau ochii cu palma pentru a nu fi orbiţi de lumina emanată de strălucitul împărat, această formă de salut devenind în timp salut militar cunoscut astăzi. În vremea romanilor, salutul „Ave Cezar!” era însoţit şi de strângerea antebraţelor, ca semn de încredere, întrucât braţul neînarmat simboliza pacea şi prietenia. În epoca cavalerilor, domniţele erau salutate cu reverenţe adânci şi sărutul mâinii înmănuşate. În prezent, cea mai utilizată formă de salut este strânsul mâinii, dar în unele culturi se folosește îmbrăţişatul, sărutul, lipirea frunților, înclinarea trunchiului sau chiar scosul limbii.

Exemple:

Cel mai popular cuvânt de salut în lume este „Hello”, dar deaorece în lume sunt vorbite peste 6.500 de limbi, oamenii se mai salută și cu „Konnichi wa” (japoneză), „Jambo” (swahili), „Ni hao” (chineză), „Bonjour” (franceză), „Ciao” (italiană), „Ahoj” (cehă), „Hej” (daneză), „Şalom” (ebraică), „Saluton” (esperanto), „Hallo” (germană), „Olá” (portugheză), „Zdravstvuitie” (rusă), „Al Salaam a alaykum” (arabă), „Merhaba” (turcă).

Și în România, forma de salut diferă în funcţie de zona geografică: bucureştenii se salută cu „Bună!”, ardelenii spun „Servus!”, în Cluj, Sibiu, Banat se foloseşte „Ciau!” sau „Ceau!”.

Codul bunelor maniere precizează că dacă intrăm într-o încăpere salutăm primii, iar ceilalţi trebuie să ne răspundă. Dacă întâlnim pe cineva cunoscut, aflat într-un grup, îi salutăm pe toţi, iar aceştia trebuie să salute la rândul lor. În orice împrejurare, un bărbat salută întotdeauna primul o femeie, iar o femeie mai tânără salută întotdeauna prima o femeie mai în vârstă. Este politicos să răspundem oricărui salut, iar strânsul mâinii, la bărbaţi, să se efectueze scurt şi ferm.

Exit mobile version