200 de milioane de euro, bani europeni, au fost atrași de companiile din Nord-Est în ultimii opt ani

13

În perioada post-criză economică, banii europeni pompați în România au influențat puternic resuscitarea mediului economic din zona de nord-est a țării. Din 2010 încoace, aproape 700 de societăți comerciale au atras finanțări nerambursabile prin Programul Operațional Regional (POR), iar suma totală nu este deloc mică: aproape 200 de milioane de euro. Față de fostul exercițiu bugetar european, 2007-2013, implementarea celui actual, 2014-2020, deși a început mai târziu, este mult mai rapidă pentru firme: contractele au început să fie semnate din august 2017 și, în numai 14 luni, suma atrasă de către companii este comparabilă cu cea accesată în întreaga programare anterioară. Diferența este de mai puțin de un milion de lei, iar următorul contract semnat de o astfel de firmă va înclina probabil balanța.

Unele calcule realizate de PressHub și Ziarul de Iași arată că în programarea actuală sunt create premizele ca, în zona de nord-est a țării, firmele să atragă cu cel puțin 20% mai multe fonduri față de programarea anterioară. Din discuțiile cu beneficiari de fonduri europene și autoritățile de resort, pot fi identificate trei cauze principale: scăderea influenței financiare a băncilor în implementarea proiectelor, posibilitatea beneficiarilor de a solicita avans (10%) în condiții mult simplificate și creșterea nivelului de încredere a firmelor față de oportunitatea accesării de fonduri europene.

Statisticile arată că implementarea POR 2014-2020, în ceea ce privește fondurile pentru firme, este mai eficientă față de fosta programare. Pe întreaga perioadă a fostului POR, firmele din Regiunea de Nord-Est au accesat o asistență financiară nerambursabilă de 446,2 milioane lei, fiind semnate 343 de contracte (dintr-un total de 604 pe întregul POR).

După valoare, suma reprezintă 13% din totalul fondurilor europene ce au fost atrase prin intermediul POR la nivelul regiunii, indiferent de…


Citește tot articolul pe PressHub.ro!

Articol realizat pentru PressHub.ro de Ziarul de Iași în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult