Pentru copiii cu autism din Galați, banii europeni au făcut posibil singurul centru public de terapie dedicat lor în municipiu

14

De doi ani, zeci de copii din municipiul Galați diagnosticați cu tulburări din spectrul autist beneficiază de serviciile gratuite ale unui spațiu modern, gândit special pentru ei. Pe strada Constructorilor nr. 29, Centrul de Zi pentru Copii cu Autism din Municipiul Galați își așteaptă micuții pacienți. Tratamentul lor este mult înlesnit aici, având în vedere că terapiile pentru autism sunt costisitoare, iar cabinetele de specialitate sunt puține, mai ales la nivel local. Acest proiect, pus pe picioare de Primăria Galați, a fost posibilă datorită unei investiții susținute în proporție de peste 70% din fonduri europene. Unitatea funcționează deja la capacitate maximă, numeroși copii fiind pe lista de așteptare pentru a începe terapia.

Ușa cabinetului de logopedie se deschide repede și pași grăbiți se fac auziți pe holurile centrului. După câteva secunde de nedumerire, ghidați de vocea familiară a mamei, pașii se îndreaptă în același ritm spre o altă sală. „Bună ziua! Mami, ce bine îmi pare că te-am găsit!”, spune Alex, cu bucurie și cu ușurare în glas. Ne privește pe rând pe toți cei din încăpere și zâmbește angelic, după care iese iarăși pe holul de unde se aude muzică ambientală.

La șapte ani, Alex este înscris în clasa pregătitoare, la o școală normală. Vorbește aproape ca orice alt copil de vârsta sa, a învățat singur să citească, iar progresele obținute în doar patru luni de exersare a pianului i-au făcut pe profesori să îl recomande către concursurile de profil. Perspectiva era însă cu totul alta, cu doar un an și ceva înainte. La aproape șase ani, Alex avea vârsta mentală a unui copil de sub trei ani.

„Un medic de la București a fost cel care mi-a spus cu exactitate despre întârzierile în dezvoltarea lui Alex. Deși mi-am dat seama încă de la șase luni că ceva nu este în regulă, terapiile de recuperare specifice pentru copiii cu autism…


Citește tot articolul pe PressHub.ro!

Articol realizat pentru PressHub.ro de Viața Liberă Galați în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult