Site icon inRoman.ro

ANAF vrea să știe unde se plimbă românii. Câte persoane au fost informate până acum despre această măsură

aeroport avion calatorie

Dacă plecați din țară mai mult de 183 de zile într-un an, trebuie să informați Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).  Acest lucru se face (cum altfel?) prin completarea unui formular: „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”.

Măsura este în vigoare de acum doi ani, iar ANAF susține că și-a făcut treaba de informare a cetățenilor. Conform unui comunicat emis de Agenție, au fost organizate „nouă sesiuni de îndrumare și asistență prin intermediul paginii de Facebook, care au avut ca impact 390.905 utilizatori ai acestei rețele sociale.” Adică, în doi ani, nici măcar 2% din populație nu a fost informată cu privire la această prevedere legală relativ nouă.

Tot prin același document, ANAF susține că  realizează schimb automat și reciproc de informații cu statele europene, în baza unei directive privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal.

Având în vedere cele mai sus menționate, invităm contribuabilii care primesc solicitări de a se prezenta la organele fiscale de a da curs acestora și de a clarifica aspectele ce le sunt comunicate, pentru a evita dubla impunere și a stabili statul care are dreptul de impunere a veniturilor realizate, conform prevederilor convențiilor de evitare a dublei impuneri și a Codului fiscal. În situația în care organul fiscal solicită prezentarea de documente justificative, îndrumăm contribuabilii să prezinte documentele solicitate iar în cazul în care acestea sunt emise într-o altă limbă, acestea să fie însoțite de traduceri în limba română certificate de traducători autorizați, astfel cum legislația prevede. În cazul neprezentării contribuabililor la organul fiscal, pentru clarificarea situației fiscale proprie, organele fiscale au obligația de a întreprinde în continuare demersurile prevăzute de legislația fiscală, în vederea impunerii veniturilor comunicate ca urmare a realizării schimbului internațional de informații.” – comunicat ANAF

Prin urmare, deși poate verifica la nivel de instituții informațiile cu privire la ce fac românii în străinătate, ANAF vrea să îi pună pe contribuabili pe drumuri pentru a completa (încă) un formular, care nu se știe exact de este necesar, fiindcă reprezentanții acestei instituții nu considerat necesar să explice pe înțelesul tuturor.

Exit mobile version