Viitorul omenirii se tipărește la imprimante 3D. De la Cluj, noile metode de imprimare pot fi transferate mai ușor către companii

7

Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca este aproape sinonim cu platforma Combinatului de Utilaj Greu (CUG), una dintre „realizările” perioadei de industrializare forțată a României. Dar vizavi de ruinele CUG se află și antonimul lor: un loc unde se pun deja la muncă tehnologiile viitorului. De exemplu, imprimarea tridimensională.

Pe Bulevardul Muncii 103-105, la parterul unui complex de clădiri masive aparținând Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), finanțările europene sprijină cercetătorii să performeze într-un domeniu relativ nou pentru publicul larg, cel al imprimării 3D. Două proiecte importante, unul gata să se încheie, celălalt, abia la început, asigură banii necesari pentru dobândirea de competențe în acest sector – într-o primă fază – și dezvoltarea unor noi tehnologii – în a doua fază.

Finanțările europene pentru cercetare, gestionate prin programul european Orizont 2020, sunt de trei ani prezente în existența Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN). Concret, este vorba despre proiectele AMaTUC și DiCoMI, realizate de consorții internaționale care au ca partener local UTCN, prin Facultatea de Construcții Mașini. 

La început a fost AMaTUC 

AMaTUC vine de la Additive Manufacturing at Technical University of Cluj-Napoca și este acronimul în engleză pentru un proiect care a presupus perfecționarea cadrelor universitare de la UTCN în imprimarea 3D. „Additive Manufacturing” este termenul englezesc pentru ceea ce în limbaj uzual se numește printare, tipărire sau imprimare 3D. 

Proiectul se derulează între 1 ianuarie 2016 și 30 decembrie 2018 și a constat în participarea specialiștilor clujeni la cursuri de pregătire și experimente de laborator în domeniul imprimării 3D, la Aachen, în Germania, și Loughborough, în Marea Britanie. La Cluj s-au desfășurat ateliere unde au participat reprezentanți ai firmelor din România și a fost organizată o…


Citește tot articolul pe PressHub.ro!

Articol realizat pentru PressHub.ro de Transilvania Reporter în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult