Deși are cărbune la discreție, Valea Jiului se chinuie de șase ani să își reabiliteze sistemul centralizat de încălzire cu fonduri europene

8

Locuitorii din Valea Jiului se încălzesc cu centrale pe gaz sau lemn, în ciuda faptului că stau, practic, pe un munte de cărbune. Sistemul centralizat de încălzire nu a mai fost reabilitat din comunism, motiv pentru care s-a produs debranșarea majorității orașelor deservite de Magistrala Termocentralei Paroșeni. Singurele încă rămase în sistem mai sunt orașele Vulcan și Petroșani. Aici, autoritățile locale încearcă de șase ani să înființeze o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară cu care să acceseze fonduri europene pentru a-și reabilita sistemul centralizat de încălzire, însă nu au avut șanse de succes până în acest moment.

  • Maximum 2000 de abonați mai figurează pe lista celor care așteaptă agent termic în sistem centralizat de la Termocentrala Paroșeni.
  • Magistrala de la Termocentrala Paroșeni, care asigură agentul termic, este foarte veche și generează pierderi însemnate.
  • Fondurile europene ar fi putut rezolva problema asigurării agentului termic.
  • Din 2012 încoace, nici măcar documentația pentru atragerea fondurilor europene nu a fost finalizată.

Magistrala Termocentralei Paroșeni a fost dată în folosință la începutul anilor 80, de unde agentul termic produs ajungea la locuitorii din municipiile Lupeni, Vulcan și Petroșani. La aproape 40 de ani de la acel moment, numărul beneficiarilor de agent termic a scăzut considerabil: mai sunt astăzi circa 2000 de abonați la sistemul centralizat, cu toate că, la un moment dat, numărul de apartamente branșate ajunsese la 30.000. Cei 2000 de beneficiari rămași provin din Petroșani și Vulcan, singurele localități care au mai rămas branșate la magistrală.

De circa doi ani, la Vulcan, căldură în sistem centralizat primesc doar instituțiile publice. Municipiul Petroșani este singura localitate în care agentul termic produs prin arderea huilei la Termocentrala Paroșeni ajunge atât la abonați, cât și la instituțiile…


Citește tot articolul pe PressHub.ro!

Articol realizat pentru PressHub.ro de [Publicație Locală] în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult