Fonduri UE pentru microîntreprinderi: Aproape un contract semnat pe zi în ultimul an în regiunea Nord-Vest, după deblocarea POR

14

Fondurile europene care intră în România susțin, printre multe altele, și dezvoltarea ecosistemului de microîntreprinderi, considerat vital pentru un mediu economic sănătos. Potrivit datelor oficiale de la 15 octombrie 2018, la nivelul regiunii Nord-Vest au fost semnate contracte în valoare de 233,57 milioane de lei, finanțare nerambursabilă. Asta abia după ce Programul Operațional Regional – POR a fost deblocat, moment care a declanșat un flux constant de contracte semnate, 344 la număr – o medie de aproape un contract pe zi, între 25 octombrie 2017 și 15 octombrie 2018.

Microîntreprinderile, firme cu cel mult nouă angajați şi cifră de afaceri anuală netă sau active totale de până la 2 milioane de euro, stau la baza unei economii sănătoase – a cărei coloană vertebrală o constituie IMM-urile. „Microîntreprinderile contribuie într-o proporție covârșitoare la asigurarea masei critice a IMM-urilor, necesară funcționării optime a economiei, și având impact totodată în ceea ce privește creșterea gradului de cultură antreprenorială din România”, se arată în documentul de fundamentare a Programului Operațional Regional (POR).

Potrivit statisticilor care au stat la baza POR, în România, la nivelul anului 2012, 88% din totalul IMM-urilor îl constituiau microîntreprinderile. Cu un an înainte, existau doar 18,4 microîntreprinderi la mia de locuitori, valoare situată sub 50% din media UE. Mai mult, două treimi din microîntreprinderi dispăreau de pe piață în primii trei ani de la înființare.

344 de contracte într-un an

Acesta este contextul în care, pentru susținerea microîntreprinderilor, a fost creat un mecanism special de finanțare europeană, gestionat la nivel de regiuni. Mecanismul prin care cele mai mici firme pot accesa fonduri europene pentru a se dezvolta este cuprins în POR, Axa prioritară 2 „Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”,…


Citește tot articolul pe PressHub.ro!

Articol realizat pentru PressHub.ro de [Publicație Locală] în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult