Frumoasa panoramă a Oradei s-a dus la vale, odată cu o parte din banii investiți. Eșecul de pe dealul Ciuperca va fi corectat, asigură municipalitatea

49

Un model atunci când vine vorba de fonduri europene, Oradea a contabilizat și un eșec de proporții. În noiembrie 2016, Grădina Ciuperca, cel mai frumos spațiu de belvedere din oraș, în care se pompaseră 1,7 milioane de euro, s-a prăbușit la doar un an de la inaugurare.

Prima zăpadă a anului 2016 a marcat și cel mai mare eșec în istoria Oradei la atragerea de fonduri europene. Dealul Ciuperca, un loc de pe care se înghesuiseră zeci de mii de orădeni și turiști să vadă orașul așa cum nu îl mai văzuseră înainte, a plecat la vale, rupând apărătorile masive de piatră și dislocând dalele care acopereau aleile. Distruse erau și instalațiile de apă, cele electrice, cascada și aleile de piatră. Serpentinele pe care se plimbau turiștii arătau ca niște tranșee după explozia unor bombe. Alunecarea afectase în jur de 5.300 de metri pătrați de teren.

Focuri de avertisment

Prăbușirea grădinii Ciuperca nu a fost însă o surpriză pentru unii specialiști, impresionantă fiind doar proporția catastrofei. Încă de la inaugurare au fost voci care au susținut că soluțiile alese de proiectant pentru stabilizarea dealului erau proaste și că solul ar putea să o ia la vale.

Din cauza termenelor strânse în proiect, municipalitatea căuta cu disperare în 2014 o firmă care să execute lucrarea. Prima licitație nu a atras nicio firmă, iar la a doua s-a prezentat o firmă fără experiență în acest tip de proiecte, Abed Nego. Din lipsă de alternative viabile, tot Abed Nego a fost declarată câștigătoare la a treia licitație.

După unii specialiști, firma fără experiență și-ar fi demonstrat limitele atunci când a decis să scoată pământ de sub fundația pe care era localul din vârful dealului și să refacă pantele din jur. În acest fel, pământul s-a strâns sub greutatea localului și a tras trotuarul spre vârful dealului. Dacă ar fi fost o alunecare de teren, trotuarul ar fi fugit în…


Citește tot articolul pe PressHub.ro!

Articol realizat pentru PressHub.ro de Crișana în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult