Sport extrem pe pistele de biciclete de la Iași, realizate cu bani europeni

4

Realizată cu fonduri europene, rețeaua de piste pentru biciclişti de la Iaşi prezintă deficienţe majore. Municipalitatea a recepţionat peste 42 de kilometri de piste între 2010 și 2015 și, cu o singură excepţie, acestea sunt amenajate pe trotuare, şi nu pe carosabil, ceea ce determină bicicliştii să afirme că acestea sunt, de fapt, nişte „trotuare vopsite”.

În destule situaţii, pistele au obstacole (stâlpi, vegetaţie, chioşcuri, bănci etc.), iar acest lucru le face aproape inutilizabi­le. În oraş nu există indicatoare de prioritate pentru biciclişti, iar pistele nu au con­tinuitate: unele se termină brusc, iar în ca­păt este amplasat, eventual, un chioşc.

În următorii ani, Primăria vrea să cheltuiască alţi bani europeni în domeniu, fiind deja depus un proiect ce prevede înfiin­ţarea unui sistem de „bike sharing” la Iaşi.

„Iaşi Velo City“ presupune amenajarea a 62 de staţii de îmbarcare, zece staţii de depanare și 35 de parcări private, alături de achizi­ţio­narea a 850 de biciclete (813 mecanice şi 37 electrice) şi a 80 de triciclete (60 pentru persoanele de vârsta a treia şi 20 pentru persoane cu dizabilităţi).

Valoarea tota­lă a proiectului se ridică la 22,2 milioane lei, în condiţiile în care cofinanţarea ajunge la mai puţin de jumătate de milion de lei.

Ce spun bicicliştii despre starea pistelor

Modul în care Primăria a amenajat pistele este criticat dur de comunitatea bicicliştilor. Aproape că nu găseşti biciclist care să nu scoată în evidenţă dezavantajele majore ale pistelor din oraş.

„Nu putem spune că avem în Iaşi nici măcar o singură pistă pentru biciclete pe care să mergi fără probleme dintr-o parte în alta. Sunt nişte improvizaţii pe trotuar, cu două dezavantaje majore. Deranjează şi bicicliştii, şi pietonii, punându-i în conflict unii cu alţii. Din păcate, nu există un normativ clar în UE în privinţa lor, fie­care…


Citește tot articolul pe PressHub.ro!

Articol realizat pentru PressHub.ro de Ziarul de Iași în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult