Condiții într-o școală din Roman, în anul de grație 2018: „Din 6 toalete, 2 sunt aproape scoase din uz, gradul de uzură este ridicat, mereu avem defecţiuni, rezervoarele sunt defecte, se toarnă apă în wc-uri cu ligheanul”. Această scurtă descriere face parte dintr-o scrisoare a unor dascăli care cer ajutorul unei companii private pentru ca elevii să aibă parte de mai multă igienă.
Este vorba despre Școala Carol I, din cartierul Nicolae Bălcescu, unitate de învățământ înscrisă, alături de alte zeci de școli din toată țara (printre care și 9 din județul Neamț), în competiția de proiecte „Susține igiena de nota 10, alături de Domestos!”
În scrisoare, profesorii susțin cu argumente înscrierea în concurs:
În momentul de faţă, cursurile se desfăşoară în două corpuri: Corpul A, unde învaţă elevii claselor I-VIII, iar în Corpul B – grădiniţa şi clasa pregătitoare.
În Corpul B – sunt 3 săli de clasă, 1 sală cu rol de vestiar şi o baie pentru 80 de copii şi cadre. Din 6 toalete, 2 sunt aproape scoase din uz,
Gradul de uzură este ridicat, mereu avem defecţiuni :
– rezervoarele sunt defecte, se toarnă apa in wc -uri cu ligheanul;
– colacii wc sunt degradaţi, instabili;
– se consumă o cantitate foarte mare de detergenţi, odorizante, fără să se obţină rezultatele dorite;
– coşurile de la wc sunt deschise, nu au capace şi apare mereu un miros neplăcut;
– uşile toaletelor sunt din PVC alb, chederele şi bilele care inchid uşile s- au stricat. E greu, un copil intră în cabină şi altul ţine uşa închisă.;
– există 4 chiuvete, cu racorduri stricate, picură apa. Bateriile sunt funcţionale, dar vechi şi uzate, există pierderi de apă;
– pentru necesarul de consumabile săpun, hârtie igienică, role prosoape, şerveţele umede, am apelat la părinţi;
Cartierul este racordat la apă şi canal, copiii beneficiind de condiţii igienice în familie. Doar 30% dintre părinţi lucrează, restul trăiesc din alocaţiille copiilor, ajutoare sociale sau muncind cu ziua. Sunt familii care au câte 3,4,5 copii în şcoala noastră.n Ponderea de 30-40% de rromi pun semne de întrebare părinţilor privind riscurile, siguranţa grupurilor sanitare, Înţelegem îngrijorările părinţilor privind microbii, bacteriile, lipsa unor substanţe sigure şi de calitate de dezinfecţie a zonelor folosite în comun, dar şi noi, cadrele didactice suntem expuse aceloraşi riscuri.
Din motive de igienă, mulţi părinţi preferă să ducă copiii la şcoli mai bine dotate, unde nu sunt expuşi îmbolnăvirilor.
Ne inscriem in proiect gândindu-ne că orice ajutor, atât pe achiziţii cât şi pe modernizare ne-ar fi de ajutor.
Romașcanii pot ajuta această școală dacă votează pentru proiect (votul se dă aici).
Interesant este că și Primăria Roman, inclusiv prin vocea primarului Lucian Micu, cer romașcanilor să voteze proiectul, în condițiile în care tocmai această instituție are responsabilitatea de a asigura condiții optime pentru elevi în cadrul unităților de învățământ din oraș.