La Iași, vinul golește dintr-o sorbire fondurile europene alocate cu podgorii noi și modernizarea celor existente

10

Pasiunea pentru cultura viței-de-vie și răbdarea pentru producerea vinului de calitate sunt răsplătite, după anii grei ce au marcat producția de la noi. Dacă ținem cont de problemele cu care s-au confruntat marii producători de vinuri din România după 1989, se poate spune că programul de finanțare europeană a fost salvatorul acestei industrii. Așa se face că, în fiecare dintre anii 2009-2013 au fost absorbite fonduri europene de 42,1 milioane de euro, suma integrală alocată, motiv pentru care sprijinul financiar anual a crescut la 47,7 milioane de euro în perioada 2014-2018. Toamna aceasta, Guvernul a stabilit că acest nivel va fi menținut și pentru perioada de programare 2019-2023.

Absorbție 100%

Consumul de vin a crescut anul trecut, comparativ cu 2016, de la 18 la 21,8 litri pe cap de locuitor. Procentul de creștere, 21,1%, indicat de Institutul Național de Statistică, este cel mai mare dintre toate categoriile de băuturi alcoolice comercializate în România. 

Programul Național Suport derulat prin Ministerul Agriculturii a asigurat industriei, în fiecare dintre anii 2009-2013, fonduri de 42,1 milioane de euro, bani care, de fiecare dată, au fost absorbiți integral. Acesta a fost motivul pentru care sprijinul financiar anual a crescut la 47,7 milioane de euro în perioada 2014-2018. La sfârșitul lunii octombrie, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care acest nivel este menținut și pentru perioada de programare 2019-2023.

La fel ca până acum, banii vor fi direcționați spre cinci tipuri de activități: restructurarea și reconversia plantațiilor viticole, promovarea vinurilor, asigurarea recoltei, distilarea subproduselor și investiții. De altfel, reconversia – lucrările de înlocuire a butașilor hibrizi sau îmbătrâniți cu viță-de-vie de diferite soiuri – a fost domeniul care a consumat cele mai multe resurse financiare: 183,8 milioane de euro în ultimii cinci ani, adică mai…


Citește tot articolul pe PressHub.ro!

Articol realizat pentru PressHub.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult