Care este legătura dintre o fermă de bivoli, arhitectură futuristă și excursii virtuale? O cooperare România – Ungaria, pe un proiect finanțat de UE

18

Ferma de bivoli de la Pecica, în Lunca Mureșului, atrage în fiecare an mii de turiști din întreaga lume, după ce animalele au fost readuse în zonă grație unui proiect finanțat în baza Programului de cooperare transfrontalieră România-Ungaria. Orașul arădean Pecica a ajuns astfel, cu bani europeni, pe harta turistică a României, pentru că încă de la început, ferma a stârnit curiozitate și a atras vizitatori, ceea ce le-a întărit celor care s-au ocupat de proiect ideea că prin extinderea ei pot contribui și la dezvoltarea turismului în zonă. Așa a apărut Centrul de vizitare, însoțit de un ceas solar, a fost gândit ca o clădire eco, cu o arhitectură avangardistă, inspirată de sculptura „Miracolul” a lui Brâncuși. Aici, vizitatorii pot face excursii virtuale, pedalând pe o bicicletă interactivă și generând electricitatea necesară derulării pe ecran a traseelor de biciclete existente în Parcul Natural Lunca Mureșului.

Cu mulți ani în urmă, bivolii erau frecvent prezenți în gospodăriile oamenilor din zona orașului Pecica. În timp, agricultura extensivă din Câmpia Aradului a dus la dispariția acestor animale. S-a ivit însă șansa ca ele să revină la Pecica, în urma unei vizite a primarului localității, Petru Antal, în Ungaria, unde a văzut o fermă de bivoli și a aflat cum s-a putut dezvolta ea în baza unor parteneriate transfrontaliere. De aici a venit și ideea realizării unei asemenea ferme pe malul Mureșului.

Astăzi, ferma de bivoli atrage în fiecare an, la Pecica, mii de turiști din întreaga lume. Cu ajutorul fondurilor europene și a unor proiecte bine implementate, orașul arădean a ajuns pe harta turistică a României.

 

Foto: Arhiva fermei

„În anul 2009 am fost la Mórahalom, în Ungaria, unde am văzut o fermă de bivoli. Partea maghiară a realizat-o în baza unui proiect transfrontalier, cu o localitate din Serbia. Le-am solicitat sprijinul și, împreună…


Citește tot articolul pe PressHub.ro!

Articol realizat pentru PressHub.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult