Investiții europene pentru o viață demnă: bolnavii de Alzheimer din Galați au acces la un centru public de îngrijire modern

22

De aproape trei ani, în municipiul Galați funcționează un modern centru de stat destinat îngrijirii și tratamentului bolnavilor cu Alzheimer, cu 30 de locuri, care oferă condiții de viață civilizate pentru pacienți. Circa o jumătate de milion de euro – bani europeni – au fost investiți pentru realizarea centrului, o investiție deosebit de importantă în condițiile în care persoanele atinse de această boală nu pot fi îngrijite în familie decât cu imense sacrificii, fiind necesară în fiecare caz îngrijirea instituționalizată.

În România, la fel ca în restul țărilor în curs de dezvoltare, pe fondul lipsei centrelor specializate, pacienții cu demență (Alzheimerul fiind un tip de demență) sunt îngrijiți mai ales acasă. În consecință, diagnosticul devine unul al întregii familii. Odată ce boala se agravează, persoana are nevoie permanentă, minut cu minut, de un îngrijitor, adesea o rudă apropiată. Pentru familiile care își permit costurile, pe piața medicală locală au apărut în ultimii ani câteva centre private specializate în îngrijirea acestor bolnavi.

Ca o excepție în cadrul acestui peisaj dominat de mediul privat, în municipiul Galați funcționează de aproape trei ani un centru modern de stat destinat îngrijirii și tratamentului bolnavilor cu Alzheimer. Unitatea are o capacitate de 30 de locuri și oferă condiții de viață civilizate pentru pacienți. Un astfel de centru nu ar fi fost însă posibil, nici măcar pe hârtie, fără o investiție cu fonduri europene, în valoare de peste o jumătate de milion de euro.

Ideea înființării unui centru destinat îngrijirii permanente a bolnavilor de Alzheimer datează încă din anii 2010-2011 și corespunde destul de bine unei perioade în care incidența bolii în municipiul Galați a cunoscut o explozie. Nu că înainte vârstnicii nu ar fi uitat și nu ar fi devenit apatici sau „schimbați”, așa cum spun membrii apropiați…


Citește tot articolul pe PressHub.ro!

Articol realizat pentru PressHub.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult