Romașcanii nu au ținut cont de vremea ploioasă și sâmbătă, 29 decembrie, s-au adunat în centrul orașului pentru a-i urmări pe urătorii care au venit din mai multe comune din zona metropolitană. Tradițiile din preajma Anului Nou sunt păstrate încă în cele mai multe dintre sate, iar orășenii care nu mai au rude în mediul rural sau nu pot petrece această perioadă în zonele încărcate cu tradiții au primit cu bucurie această nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri „Roman Metropolitan”, organizat de Primăria Roman începând cu anul 2009.
Ca în fiecare an, participanții au mers prin oraș, pe un traseu dinainte stabilit,înainte de a urca pe scena amenajată lângă patinoar, în Piața Roman-Vodă, și de a-i încânta pe spectatotori.
Mascații, urșii, bantele și urătorii au străbătut orașul pe traseul Primărie – str. Oituz – str. Cuza-Vodă – Hotel Roman Plaza – B-dul Roman Mușat – Piața Roman Vodă.
Pe tot traseul, urătorii au fost priviți cu admirație și nostalgie de romașcani. Oamenii au spus că acest festival le amintește de perioada în care ei erau copii și puneau în practică aceste tradiții acasă la părinții și la bunicii lor.
Festivalul de Datini și Obiceiuri „Roman Metropolitan” a reunit peste 300 de participanți. Au venit la Roman ansamblul folcloric ”Floricică de la munte”, ansamblul Lunca Moldovei, ansamblul Dragomirești (Horia), urătorii de la Văleni, sumănarii din Trifești, mascații de la Icușești, ursul de la Boghicea și Oniceni, capra de la Bozieni, alaiul de la Făurei și cel din Pâncești, capra și ursul de la Stănița, capra de la Ion Creangă și banta de artiști de la Stejaru, dar și urători de la Timișești, Moldoveni, Ruginoasa, Doljești, Gherăești, Sagna și Roman (prin alaiul Plai Moldovenesc).
Urări către romașcani au făcut și primarii din zona Romanului, deputații Laurențiu Leoreanu și Mugur Cozmanciuc. Primarul Lucian Micu a înmânat fiecărui grup participant câte o diplomă și a urat celor prezenți gânduri bune în prag de an nou.
„Bine ați venit într-un număr atât de mare. Sunt convins că pentru cei mici este un motiv de mare bucurie, pentru cei mare este un spectacol cu totul deosebit. Le mulțumesc colegilor mei, primarilor din zonă pentru participare și pentru că știu să încurajeze și să promoveze tradițiile populare. De asemenea, mă înclin și în fața celor care știu să promoveze la nivel național și la nivelul Moldovei tradițiile noastre atât de frumoase. Sărbătorile sunt mai frumoase când le petrecem împreună și de aceea și acest festival este o bucurie pentru noi toți. Să avem parte de un an nou cât mai bun, cu multă sănătate, cu multe realizări și cu cei dragi mereu alături. La mulți ani, Roman!” Lucian Micu, primarul municipiului Roman