presshub.ro: Agricultură performantă cu bani europeni, chiar și în Teleorman. Oportunități și obstacole

14

O oportunitate pentru fermierii mici sau mari o constituie fondurile europene, cele mai utilizate și accesibile fiind destinate achiziționării de utilaje, potrivit specialiștilor în domeniu. Paradoxal, însă, accesarea lor devine, cu timpul, tot mai dificilă: birocrația și excesul de zel al autorităților în a efectua controale peste controale reprezintă două dintre cauze, se plâng fermierii. Tot ei recunosc însă că anumite „artificii” folosite în încercarea de a accesa fonduri europene au dus mai mulți tineri fermieri și consultanți în spatele gratiilor. Vizita RFI într-o exploatație agricolă din Teleorman, un județ considerat „cuib al infractorilor”, face puțină lumină. Ștefan Cainamisir fermier de succes din Teleorman, rememorează cum l-a ajutat fondurile europene să devină competitiv.

„Conduc o exploatație agricolă care în prezent lucrează 1800 de hectare. Activitatea agricolă noi am început-o undeva prin 2007, în condițiile în care mult teren din UAT Orbeasca era nelucrat, abandonat de particulari; am zis să încercăm să desfășurăm și această activitate, fără a avea o specializare la bază. Din pasiune, pentru început pe suprafețe mici. An de an au crescut suprafețele, astfel încât în 2009 am apelat la fonduri europene. Am depus un proiect în valoare de 600.000 de euro și am făcut achiziția de utilaje. Acestea ne-au dezvoltat și într-adevăr ne-au propulsat într-o agricultură performantă, pentru că în momentul în care am depus proiectul, lucram undeva la 300 de hectare, iar apoi am ajuns în decurs de șapte-opt ani, să exploatăm o suprafață de peste 1800 de hectare. (…) Un ajutor nesperat pentru început de drum. Ulterior am mai accesat și alte fonduri europene, în principal tot pentru achiziții de utilaje agricole, dar au fost de mai mică amploare: un proiect de 300.000 de euro și un alt proiect de 200.000 de euro. Evident că, având acest impuls,…


Citește tot articolul pe PressHub.ro!

Articol realizat pentru PressHub.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult