presshub.ro: Cum ratează Constanța marile finanțări europene. Radiografia proiectelor din ultimii 12 ani

10

Se poate spune că municipiul Constanța a ratat șansa de a realiza investiții majore cu bani de la Uniunea Europeană. Din momentul integrării României în UE, orașul de la malul mării a ratat marile finanțări nerambursabile cu fonduri de coeziune care ar fi putut, de exemplu, să modernizeze infrastructura și să crească potențialul de creștere a regiunii. În lipsa unei strategii consolidate de accesare a fondurilor europene, administrația locală a bifat, în 12 ani, doar câteva proiecte importante: reabilitarea stațiunii Mamaia, modernizarea sistemului de iluminat public, dar doar în câteva cartiere, trei pasarele, două parcări supraetajate și reabilitarea centrului istoric al orașului.

Nu este de mirare așadar că, în ultimii ani, din multe puncte de vedere, dar mai ales economic și social, Constanța a fost lăsată mult în urmă de municipii precum Cluj, Timișoara, Iași sau Oradea.

Niciun proiect de infrastructură în ultimii cinci ani

Nici proiectele care sunt deja în curs de implementare nu vor avea ca efecte ridicarea nivelului de trai, decongestionarea traficului rutier (care începe să semene tot mai mult cu cel din Capitală), înființarea vreunui parc, spital, teatru sau alt edificiu public necesar comunității, asfaltarea sau modernizarea vreunui segment de infrastructură. Toate cele 10 proiecte în curs de implementare, în valoare totală de peste 33 de milioane de euro, vorbesc despre „dezvoltarea”, „revizuirea”, „consolidarea” sau „îmbunătățirea” capacităților manageriale, a competențelor funcționarilor publici sau a relațiilor dintre partenerii acestor proiecte care sunt, în general, alte primării din țară sau din Europa. 

De exemplu, în locul accesării unui proiect european în urma căruia să crească suprafața spațiilor verzi din municipiu sau a numărului de parcuri, Primăria Constanța a accesat un proiect care va sprijini „identificarea…


Citește tot articolul pe PressHub.ro!

Articol realizat pentru PressHub.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult